Holandski proizvođač mašina za proizvodnju čipova, ASML Holding, objavio je iznenada u utorak kvartalne finansijske izveštaje, planirane za sutradan, koji su pokazali razočaravajuće narudžbine i reviziju očekivanih rezultata za 2025. godinu.

Kompanija je kvartalne rezultate objavila u utorak, dan ranije nego što je stajalo u finansijskom kalendaru, a ova prevremena objava je prema navodima kompanije došla „usled tehničke greške“.

Prihod kompanije u periodu jul-septembar skočio je 12 odsto na 7,47 milijardi dolara, dok je neto profit dostigao 2,1 milijardu evra u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 milijardi evra, a obe brojke bile su neznatno iznad očekivanja tržišta. Bruto margina je iznosila 50,8 procenata u odnosu na 51,5 odsto u drugom tromesečju.

Najveći doprinos realizaciji u prethodnom kvartalu dalo je kinesko tržište na kojem je prodaja skočila za petinu na kvartalnom nivou na 2,79 milijardi dolara i činilo je oko 47 odsto ukupne realizacije. Međutim, ovaj segment poslovanja kompanije nalazi se pod sve većim pritiskom i kompanija bi usled pooštrenih sankcija SAD mogla u narednoj godini da izgubi oko četvrtine prihoda na ovom tržištu.

Drastičan pad narudžbina kompanije u 3Q (u mlrd USD)

I dok je ovaj deo izveštaja prošao bez većih iznenađenja, ASML je razočarao tržište ugovorenim narudžbinama koje su u kvartalu iznosile svega 2,6 milijardi evra, daleko ispod konsenzusa od 5,39 milijardi evra i 5,6 milijardi dolara u drugom tromesečju.

Iz kompanije u naveli da se „oporavak (tržišta) sada čini postepeniji nego što se ranije očekivalo, te da se očekuje da će se ovo nastaviti i u 2025. što dovodi do opreza kupaca“.

Tržište čipova karakteriše trenutno izuzetno neujednačen intenzitet tražnje. I dok u oblastima kao što su akceleratori veštačke inteligencije, kompanije poput Nvidije ne mogu da zadovolje tražnju, u drugim sektorima, uključujući industriju i auto-sektor, on je u produženom padu dok kupci smanjuju porudžbine jer imaju previše zaliha.

ASML je smanjio očekivanja za 2025. godinu u skladu sa ovim trendovima. Prihod se očekuje u rasponu 30-35 milijardi dolara u odnosu na ranije očekivanih do 40 milijardi dolara. Bruto margina se očekuje u rasponu 51-53 odsto u odnosu na ranijih 54-56 odsto, pre svega usled odloženog tajminga za plasiranje najskupljih UV mašina.

Kompanija nije obrazložila značajan pad narudžbina u saopštenju, a očekuje se da će to biti glavni fokus prezentacije rezultata pred investitorima koja će uslediti danas.

Akcije ASML-a zabeležile su pad na jučerašnjem trgovanju na američkom tržištu od 16,3 odsto, što ih je u tekućoj godini gurnulo na negativnu teritoriju.

Izvor: ASML, Bloomberg, Momentum