Zapošljavanje u privatnom sektoru u avgustu raslo je najslabijom stopom u više od tri i po godine, što je još jedan od pokazatelja slabljenja tržišta rada, pokazuje mesečni izveštaj kompanije ADP.

Američke privatne kompanije zaposlile su u prošlom mesecu 99 hiljada radnika, manje od naniže revidiranih 111 hiljada u julu i ispod konsenzusa od 140 hiljada.

Avgust je tako postao najslabiji mesec u pogledu rasta zapošljavanja od januara 2021. godine, pokazuju podaci ADP-a.

Iako je zabeleženo slabije povećanje zaposlenosti, svega nekoliko sektora je registrovalo pad. Profesionalne i poslovne usluge su izgubile 16 hiljada radnih mesta, industrijska proizvodnja osam hiljada i IT usluge četiri hiljade.

Rast zaposlenosti su podržali obrazovanje i zdravstvene usluge sa novih 29 hiljada zaposlenih, građevina sa 27 hiljada i druge usluge sa 20 hiljada radnih mesta. Finansijske aktivnosti su doprinele sa 18 hiljada, a trgovina, transport i komunalne usluge sa 14 hiljada radnih mesta.

Nadnice su nastavile da rastu, ali usporenim tempom. Godišnja primanja onih koji su zadržali poslove porasla su 4,8 odsto, sličnim nivoom kao i u julu.

Tržište akcija je beležilo blagi rast nakon objave izveštaja, pred sutrašnje mnogo bitnije saopštenje Ministarstva rada kada će biti objavljen izveštaj sa tržišta rada za avgust.

Izvor: CNBC, Momentum