Svetski lider u proizvodnji aviona, Airbus, smanjio je poslovne izglede za tekuću godinu, kada su u pitanju i industrijski i finansijski ciljevi, ali i sproveo otpise od oko 900 miliona evra u problematičnom svemirskom programu.

Airbus je saopšio da je pre svega usled problema sa dobavljačima smanjio prognozu isporuka aviona u tekućoj godini na oko 770 sa oko 800 jedinica.

Takođe je srezao planove za povećanje proizvodnje svoje najprodavanije linije aviona A320neo, tako što je odložio datum kada bi trebalo da dostigne rekordnu proizvodnju od 75 letelica mesečno do 2027. godine. Trenutno kompanija isporučuje oko 50 ovih aviona mesečno.

Iz uprave su napomenuli da se snabdevanje motora za najprodavaniji model A320, kojim se kompanija takmiči sa Boeing-ovim modelom 737 MAX i čini gro njenog profita, „značajno“ pogoršalo prethodnih meseci, i to sa strane oba snabdevača.

Kao rezultat očekivanih nižih isporuke, koje podrazumevaju godišnji rast od pet odsto umesto devet procenata, Airbas je snizio glavne finansijske ciljeve za 2024. Sada očekuje operativni profit iz osnovnog poslovanja od oko 5,5 milijardi evra, umesto ranije očekivanog raspona 6,5-7,0 milijardi, i slobodni novčani tok od 3,5 milijardi umesto 4,0 milijardi evra.

Izvori iz industrije su naveli da je kompanija morala smanjiti ambiciozna očekivanja nakon što u prvih pet meseci nije mogla da ispuni planirane ciljeve, a da je jun bio naročito slab, sa jedva polovinom očekivanih isporuka tokom meseca.

Akcije Airbus-a pale su na početku trgovanja preko 11 procenata na 132 evra, dok od početka godine beleže minus od oko pet procenata.

Izvor: Reuters, Momentum