Američko ministarstvo pravde dostavilo je u utorak podnesak u kojem je federalnom sudu predstavljen niz potencijalnih opcija kako bi se okončao Google-ov nezakoniti monopol u pretrazi što je u avgustu utvrdio sud.

Američki okružni sudija Amit Mehta u avgustu je utvrdio da je Google učvrstio svoj monopol plaćajući milijarde dolara operaterima Internet pretraživača i proizvođačima telefona da budu njegov podrazumevani pretraživač.

U podnesku ministarstva pravde se navodi da vlada razmatra „punu lepezu alata“ za vraćanje konkurencije, uključujući „strukturalne“ promene u Google-ovom poslovanju koje bi ga sprečile da koristi proizvode kao što su Chrome pretraživač ili operativni sistem Android i da favorizuje Google pretraživač.

Kompanija Alphabet je na blogu odgovorila da je prvobitni predlog Ministarstva pravde za reformu tržišta pretraživača „radikalan i sveobuhvatan“ i da bi mogao imati „negativne i neželjene posledice po američke inovacije i američke potrošače“.

Ministarstvo pravde ima rok do 20. novembra da odluči o konkretnom rešenju koje će predložiti u slučaju Google pretrage. Presuda u avgustu pokazala je da Google „nema pravog konkurenta“ u mobilnoj pretrazi. Iako je njegov pretraživač najbolji, navodi se u presudi, Google je isključio konkurenciju tako što je onemogućio rivalima pristup mobilnim uređajima gde bi konkurentski pretraživači mogli da se razvijaju i rastu.

U odvojenom slučaju, koji je pokrenut u januaru 2023. godine, američka antimonopolska komisija pozvala je na razdvajanje Google-ovog reklamnog biznisa. U ovoj tužbi navodi se da je kompanija kupovala startape koji su pretili njenoj dominaciji u oglašavanju, a zatim uslovljavala pristup klijentima jednom alatu uz korišćenje drugog. Ovo suđenje održano je prošlog meseca, a mogli bi da prođu meseci pre nego što okružni sudija donese odluku o tome da li je Google učestvovao u nezakonitom ponašanju da bi učvrstio dominantnu poziciju.

Akcije Alphabet-a u pred-trgovanju beleže minus od 1,1 odsto, dok su od početka godine u plusu oko 17 procenata.

Izvor: WSJ, Momentum