Američke kompanije Apple i Alphabet izgubile su sporove vredne više milijardi dolara u Evropskoj uniji, nakon što su antimonopolske vlasti u ovom ekonomskom i političkom bloku nastavile sa akcijama u smeru obuzdavanja navodnih zloupotreba od strane velikih tehnoloških kompanija.

Najviši sud Evropske unije potvrdio je nalog Irskoj da naplati oko 13 milijardi evra, što je oko 14,35 milijardi dolara, uvećano za kamate na ime poreza od Apple-a. Evropska komisija, izvršna institucija EU, navela je da je Irska 2016. odobrila ovoj kompaniji olakšice u suprotnosti sa pravilima EU o državnoj pomoći, dozvoljavajući tehnološkom gigantu da plati znatno manje poreza.

Pored toga, sud je potvrdio novčanu kaznu od 2,42 milijarde evra koju su antimonopolski zvaničnici EU izrekli pretraživaču Google zbog načina na koji je njegova usluga upoređivanja kanala kupovine funkcionisala u rezultatima pretrage.

Komisija je izrekla kaznu 2017. godine, navodeći da je Google zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju kao pretraživač promovišući sopstvenu uslugu poređenja kupovine u rezultatima pretrage i degradirajući

konkurentske. Google Shopping, kako je usluga zvanično poznata, omogućava potrošačima da uporede proizvode i cene i pronađu najbolju ponudu od onlajn prodavaca. Kompanija jse žalila na kaznu, pokrenuvši dugu pravnu borbu.

Apple je u reakciji naveo „da je kompanija razočarana odlukom, te da ovaj slučaj se nikada nije odnosio na to koliko je poreza plaćeno, već kojoj vladi mora da se plati“. „Uvek plaćamo sve poreze koje dugujemo gde god da poslujemo i nikada nije bilo posebnog dogovora“, saopštila je kompanija.

Portparol Google-a je izjavio „da se presuda odnosi na veoma specifičan skup činjenica. Napravili smo izmene još 2017. da bismo se pridržavali odluke EK“.

Akcije Apple-a beleže pad na početku trgovanja od oko 1,5 odsto, dok Alphabet beleži rast od oko 1,4 odsto.

Izvor: WSJ, Momentum