Proizvođač iPhone-a, Apple, predstavio je u ponedeljak najnoviju verziju svog vodećeg proizvoda, iPhone 16, a direktor kompanije Tim Kuk je rekao da je „iz temelja“ napravljen za veštačku inteligenciju (AI).

iPhone 16 i 16 Plus biće dostupni u novim bojama i dobiće prilagodljivo dugme za Akciju koje je bilo dostupno samo na skupljim modelima, navedeno je tokom prezentacije. Tu je i snažniji čip i novo dugme za kontrolu kamere koje omogućava korisnicima da snime slike i pristupe funkcijama kamere.

U međuvremenu, novi Pro modeli će dobiti nešto veće ekrane i tanje ivice. Njih će pokretati A18 Pro procesor sa nadograđenim neuronskim motorom — delom čipa koji je dizajniran za rešavanje AI zadataka. Telefoni imaju moćnije komponente kamere i video funkcije, što im omogućava da snimaju fotografije veće rezolucije i filmskije usporene klipove.

Iako je veći deo prezentacije trebalo da pokaže nameru kompanije da ozbiljnije razvija AI, ove aktivnosti su još uvek u ranoj fazi. Novi alati nazvani Apple Intelligence suočili su se sa brojnim kašnjenjima, a mnoge ključne funkcije neće stići do sledeće godine. Za sada, tehnologija je usredsređena na sumiranje poruka i obaveštenja, a ne na usklađivanje sa naprednijim mogućnostima rivalskih sistema.

Kao deo događaja, Apple je predstavio verziju pametnog sata sa većim ekranom i mogućnošću otkrivanja apneje u snu. Takođe je predstavljen novi softver koji može da pretvori AirPods u slušne aparate.

Apple Intelligence će uključivati nadograđeni Siri digitalni asistent i mogućnost kreiranja prilagođenih smajlija sa tekstualnim upitima. Tema događaja „Glowtime“ je referenca na izgled novog interfejsa Siri-ja.

Ali veliki deo tehnologije neće biti spreman odmah, što potencijalno ograničava njen uticaj na prodaju novog modela iPhone-a. Apple Intelligence će debitovati kao beta test softvera u oktobru – što znači da neće biti unapred instaliran u novim uređajima – sa njegovim mogućnostima koje će rasti u narednim mesecima, saopštila je kompanija.

Akcije Apple-a su bile u minusu većim delom prezentacije da bi trgovački dan završile sa faktički nepromenjenom cenom od 221 dolar.

Najava novog iPhone je obično Apple-ov najvažniji događaj tokom godine. Telefoni i dalje čine oko polovine ukupne realizacije i podstiču dodatne segmente poslovanja, kao što su usluge.

Inače, događaj se nikada ne planira za ponedeljak, ali za utorak planirana prva predsednička debata, a Evropska komisija bi trebalo da objavi da li će Apple morati da plati 14 milijardi dolara u višegodišnjem sporu oko neplaćanja poreza.

Izvor: Bloomberg, Momentum