Holanski proizvođač mašina za proizvodnju čipova, ASML Holding, objavio je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, nakon što je povećani interes za primenom veštačke inteligencije (AI) podigao tražnju za mašinama ove kompanije.

ASML je u periodu april-jun zabeležio pad prihoda od 9,6 odsto na 6,24 milijarde evra, ali iznad konsenzusa od 6,03 milijarde evra. Uprava kompanije je pre tri meseca najavila prihod u rasponu 5,7-6,2 milijarde evra.

Neto profit u periodu pao je 18,7 odsto na 1,58 milijardi evra, ali je bio iznad očekivanih 1,43 milijarde evra. Bruto margina je iznosila 51,5 odsto, pola procentnog poena iznad pokazatelja u prvom tromesečju.

Kompanija zadržala izglede za 2024. u kojoj se očekuje stagnacija prihoda

Izvor: ASML

Narudžbine kompanije u drugom tromesečju dostigle su 5,6 milijardi evra (napredne EUV litografske mašine – 2,5 milijardi evra), što je povećanje od 24 odsto na godišnjem nivou. Prethodno, u prvom tromesečju zabeležen je veliki pad narudžbina na 3,6 milijarde evra.

Uprava kompanije je zadržala očekivanja za čitavu godinu (prodaja na nivou 2023. godine), dok u aktuelnom tromesečju očekuje prihod u rasponu 6,7-7,3 milijarde evra, što je ispod konsenzusa tržišta od 7,6 milijardi evra. Bruto margina se očekuje u rasponu 50-51 odsto.

Iz uprave su napomenuli da iako „još uvek postoje neizvesnosti na tržištu, prvenstveno usled makro okruženja, očekuje se nastavak oporavka industrije u drugoj polovini godine“. Kompanija je još ranije ovu godinu ocenila kao „tranzicionu“, te da će puni efekti uslediti u 2025. godini na osnovu „razvoja AI, koji vodi oporavku i rastu industrije“.

ASML se i dalje nalazi pod uticajem geopolitičkih prilika, s obzirom da holandska vlada primenjuje sankcije na izvoz najnaprednijih mašina u Kinu. Iz kompanije su ranije napomenuli da će sankcije uticati na 10-15 odsto ovogodišnje prodaje na kineskom tržištu koje je u drugom tromesečju činilo skoro polovinu od ukupne prodaje, slično kao i u prvom kvartalu.

Akcije ASML-a na današnjem trgovanju beleže pad od oko osam procenata na 899 evra.

Izvor: CNBC, ASML, Momentum