Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca povećala je očekivanja u pogledu godišnje prodaje i profita, nakon što su rezultati u drugom tromesečju bili iznad konsenzusa usled snažne tražnje za lekovima protiv raka, retkih bolesti i bolesti srca.

Prihod mimo kursnih razlika u najvažnijem segmentu poslovanja, onkologiji, porastao je 19 odsto na 5,33 milijarde dolara i činio je 41 odsto ukupne realizacije, dok su divizije za retke bolesti i bolesti srca i bubrega takođe zabeležile dvocifreni rast.

Profit u drugom tromesečju je ipak usporen rastom troškova, a prodaja lekova protiv raka Enhertu i Imfinzi bila je nešto niža od očekivanja.

Uprava kompanije očekuje da će prihodi i osnovna dobit po akciji u 2024. godini porasti 15-16 procenata, mimo kursnih razlika, umesto dosadašnje projekcije rasta od 10-13 odsto.

Ovi poslovni izgledi odražavaju činjenicu da je kompanija prevazišla COVID vakcinu, njen najprodavaniji proizvod na vrhuncu pandemije 2021. godine, zahvaljujući razvoju terapija protiv raka i snažnoj paleti proizvoda, uključujući nove tretmane u drugim oblastima do kraja decenije.

Na danu investitora u maju, kompanija je objavila da ima za cilj da poveća prihod za oko 75 procenata na 80 milijardi dolara do 2030. godine, navodeći očekivano lansiranje 20 novih lekova i rast portfelja za rak, biofarmaceutike i retkih bolesti.

AstraZeneca snažno ulaže u razvoj palete proizvoda i marketing novih lekova. U maju je saopšteno da će fabrika u Kini pomoći kompaniji da izgradi poseban lokalni lanac snabdevanja koji će opsluživati kinesko tržište, drugo po značaju za njenu prodaju.

Ukupan prihod u kvartalu porastao je 17 odsto mimo kurnih razlika na 12,94 milijarde dolara, dok je osnova dobit po akciji od 1,98 dolara bila u skladu sa očekivanjem tržišta.

Uprava kompanije je predložila da se međudividenda poveća za sedam centi na 1,0 dolar po akciji.

Akcije kompanije beleže pad na trgovanju od tri odsto na 77,3 dolara, dok od početka godine beleže rast od oko 15 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum