Inflacija u avgustu u SAD pala je na najniži nivo od februara 2021. godine, pokazuju podaci Ministarstva rada, ali i da je bazna inflacija bila nešto preko očekivanja tržišta.

Indeks potrošačkih cena u avgustu porastao je 0,2 odsto na mesečnom nivou i bio je u skladu sa konsenzusom. Na godišnjem nivou, inflacija je usporila sa julskih 2,9 na 2,5 odsto, što je bilo niže od konsenzusa od 2,6 odsto.

Međutim, bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energenata, porasla je 0,3 odsto, neznatno više od procenjenih 0,2 odsto. Bazna inflacija na godišnjem nivou iznosila je 3,2 odsto i bila je u skladu sa konsenzusom.

Bazna inflacija i dalje daleko od targeta Fed-a od 2%

Izvor: CNBC

Ovaj podatak o baznoj inflaciji verovatno isključuje mogućnost agresivnijeg smanjenja kamata kada se zvaničnici Fed-a sastanu naredne sedmice. Verovatnoća da će Fed spustiti kamate za 25 baznih poena porasla je posle izveštaja na 85 odsto, dok su svega 15 odsto šanse za smanjenje kamata duplo bržim intezitetom.

Gledajući strukturu inflacije, trošak stanovanja koji čini trećinu indeksa porastao je 0,5 odsto i činio je oko 70 odsto povećanja bazne inflacije. Na godišnjem nivou ovi troškovi su skočili 5,2 odsto.
Cene hrane su porasle 0,1 odsto, dok su troškovi energenata pali 0,8 odsto.

Realne nadnice porasle su na mesečnom nivou 0,2 odsto, dok su na godišnjem nivou porasle 1,3 odsto.

Tržište akcija je po objavi izveštaja beležilo gubitke, da bi zahvaljujući oporavku u drugoj polovini dana indeks S&P 500 skočio 1,1 odsto, a Nasdaq 2,2 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum