Akcije Bayer-a skočile su snažno na današnjem trgovanju nakon što je kompanija ostvarila važnu pobedu na sudu u višegodišnjoj bici oko dokazivanja tvrdnje da pesticid Raundup ne izaziva rak.

Treći okružni apelacioni sud SAD u Filadelfiji presudio je u korist Bayer-a, navodeći da savezni zakon štiti kompaniju od odgovornosti u tužbi koju je pokrenuo tužilac iz Pensilvanije i koji smatra da je ovaj proizvod izazvao njegov Nehočkinov limfom.

Odluka suda odbacila je navode tužioca da je Bayer-ova jedinica Monsanto prekršila državni zakon tako što nije uključila upozorenje o raku na Raundup-ovu etiketu.

U presudi je naglašeno da Federalni zakon o insekticidima, fungicidima i rodenticidima (FIFRA) nalaže uniformnost u obeležavanju pesticida širom zemlje, čime se sprečava da pojedine države, poput Pensilvanije, nameću dodatna upozorenja.

Bayer je naveo da je ova odluka u suprotnosti sa ranijim odlukama federalnih apelacionih sudova u San Francisku i Atlanti o sličnim pitanjima. Ovaj sukob bi mogao povećati verovatnoću da će se Vrhovni sud SAD umešati u rešavanje neusaglašenosti i moguće smanjiti Bayer-ovu odgovornost u budućim slučajevima.

Bayer je dosledno tvrdio da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, bezbedni za upotrebu. Kompanija je izrazila zadovoljstvo presudom apelacionog suda, navodeći da bi Vrhovni sud trebalo da „reši ovo važno pravno pitanje“.

Uprkos rešavanju većeg dela sporova u vezi sa Roundup-om za 10,9 milijardi dolara 2020. godine, Bayer se i dalje suočava sa oko 58.000 nerešenih zahteva.

Akcije Bayer-a na današnjem trgovanju beleže rast od 11 odsto na 29,2 evra, što je i dalje tek 20-30 procenata od vrednosti akcije u odnosu na period pred preuzimanje Monsanta.

Izvor: Reuters, Momentum