Kineska privredna aktivnost u trećem tromesečju porasla je 4,6 odsto, neznatno iznad konsenzusa od 4,5 odsto, saopštio je kineski zavod za statistiku.

Ova stopa je za nijansu niža u odnosu na drugo tromesečje koje je donelo rast od 4,7 odsto, dok je na kvartalnom nivou rast iznosio 0,9 odsto, što je ubrzanje u odnosu na drugo tromesečje i kvartalnu stopu od 0,7 odsto.

Državni zvaničnici su izrazili optimizam u pogledu „pozitivnih signala rasta u septembru“ , navodeći da „raste poverenje u pogledu ostvarenje godišnjeg targeta rasta od pet odsto“.

S obzirom da je godišnji rast u prvih devet meseci iznosio 4,8 odsto, dostizanje vladinog cilja od pet odsto moguće je verovatno samo uz dodatne stimulativne mere od strane države. Brojni analitičari su skeptični u pogledu mogućnosti da se ubrza privredna aktivnost Kine bez angažovanja značajnijih fiskalnih stimulansa.

Pored podatka o BDP-u, Kina je u petak objavila i rast septembarske maloprodaje od 3,2 odsto (konsenzus 2,5 odsto), što je ubrzanje u odnosu na avgustovsku stopu od 2,1 odsto.

Takođe, industrijska proizvodnja je ubrzala na 5,4 odsto (konsenzus 4,5 odsto), dok su ulaganja u osnovna sredstva u periodu januar-septembar porasla 3,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti u urbanim delovima Kine u septembru pala je 20 baznih poena na 5,1 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum