Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zadržao se i prošle sedmice iznad nivoa od 1.000 poena, uprkos neznatnom padu vrednosti. Ukupan promet u trgovanju znatno je premašio ovogodišnji prosek, pre svega zahvaljujući trgovanju obveznicama, i dostigao je 1,55 milijardi dinara (13,2 miliona evra).

Najprometnija akcija iz indeksne korpe bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je nedelju okončalo na nivou od 1.102 dinara uz promet od 10,9 miliona dinara. Akcije Dunava u proteklih mesec dana ojačale su oko 13 procenata, a pritisak na strani tražnje je intenziviran u protekle dve sedmice.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su pola procenta na 796 dinara, ponovo uz skromno trgovanje od 3,8 miliona dinara. Kompanija je izvestila da će kvartalne rezultate poslovanja za drugo tromesečje objaviti u ponedeljak, 29. jula. Prosečna cena Brenta u drugom kvartalu iznosila je nepunih 85 dolara po barelu, što je 8,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je kompanija imala i jednokratnu isplatu donacije Vladi Republike Srbije.

Dobitnike u indeksnoj korpi predvodilo je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je skočilo 4,9 odsto na 7.763 dinara uz neveliki promet od 0,8 miliona dinara. S druge strane, Impol Seval (IMPL) je oslabio 9,1 odsto na 7.000 dinara, a Metalac (MTLC) 4,4 odsto na 1.654 dinara, obe hartije uz minorno trgovanje.

Izvor: Momentum