Evropska centralna banka (ECB) na jučerašnjem zasedanju smanjila je kamate za 25 baznih poena, što je drugo smanjenje kamata u tekućoj godini.

Ovaj korak je bio široko očekivan i dolazi nakon perioda anemičnog rasta u okviru ovog ekonomskog i političkog bloka i smanjivanja inflacije nadomak targeta ove centralne banke od dva odsto. Odluka ECB-a doneta je jednoglasno, a predsednica banke Lagar je izjavila da je „s obzirom na postepeni dezinflatorni proces sasvim prikladno da se ublaži nivo ograničenja monetarne politike“.

Ona je dodala da su septembarske projekcije inflacije „praktično nepromenjene“ u odnosu na one iz juna, napominjući da se i dalje očekuje da će se inflacija vratiti na target od dva odsto u 2025. godini. Ova prognoza ECB-a bazirana je na predviđanju da će aktuelni rast nadnica koji gura inflaciju usluga oslabiti u narednom periodu.

Drugo smanjenje kamata ECB-a u tekućoj godini 

Izvor: NYT

Istovremeno, ECB je smanjila prognozu rasta evrozone u tekućoj godini sa 0,9 na 0,8 odsto, pozivajući se na „slabiji doprinos domaće tražnje u narednih nekoliko kvartala“.

Predsednica ECB-a, Lagar, saopštila je da su „rizici po privredni rast i dalje okrenuti ka naniže“. Smanjenje tražnje za izvozom iz evrozone, kontinuirani geopolitički rizici i zaostali efekti strože monetarne politike veći od očekivanog su faktori koji bi mogli da utiču na rast, napomenula je ona.

Kada su kamate u pitanju, investitori nisu imali dilemu oko ishoda septembarskog zasedanja već kakav će biti put ECB-a u narednom periodu. Savet ECB-a je naveo u saopštenju da se „ne obavezuje unapred na određenu trajektoriju kamata“, ponovivši raniji stav da će pristup da se zauzima od sastanka do sastanaka i da će zavisiti od predstojećih makro podataka.

Učesnici na tržištu trenutno sa verovatnoćom od 70 procenata ne očekuju da će oktobarsko zasedanje doneti novo smanjenje kamata odnosno da će ECB napraviti pauzu kao što je to načinila u julu.

Evro je ojačao oko pola procenta na jučerašnjem trgovanju u odnosu na dolar dostigavši nivo od 1,107 u odnosu na američku valutu. Prinos na nemačke 10-ogodišnje obveznice oporavio se na 2,16 odsto, dok je evropsko tržište akcija poraslo 0,8 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum