Na zasedanju u četvrtak Evropska centralna banka (ECB) zadržala je ključnu kamatnu stopu nepromenjenu, nagovestivši da je da potencijal za smanjenje u septembru „široko otvoren“.

„Monetarna politika drži uslove finansiranja restriktivnim. Istovremeno, domaći pritisci na cene su i dalje visoki, inflacija u sektoru usluga je povišena, a ukupna inflacija će verovatno ostati iznad cilja i tokom sledeće godine“, navodi se u saopštenju Odbora ove centralne banke.

Odbor je naveo da su „nedavni podaci o inflaciji u velikoj meri podržali njegove srednjoročne izglede za njeno približavanje ka targetu od dva odsto“.

Do kraja godine verovatna još dva smanjenja kamate 

Izvor: AFP

Odluka da se depozitna stopa zadrži na nivou od 3,75 odsto bila je široko očekivana usled tekućih inflatornih pritisaka, posebno onih koji dolaze sa tržišta rada.

Inflacija u evrozoni pala je u junu na 2,5 odsto sa 2,6 odsto prethodnog meseca, ali je bazna inflacija, koja isključuje cene energenata, hrane, alkohola i cigareta, bila iznad očekivanja na 2,9 odsto.

Čelnica ECB-a, Lagar, rekla je da „plate i dalje rastu po visokoj stopi, nadoknađujući protekli period visoke inflacije. Više nominalne plate uz slabu produktivnost doprineli su jedinstvenom rastu troškova rada, iako je on donekle usporen u prvom kvartalu ove godine“.

Ona je dodala da centralna banka očekuje da će inflacija fluktuirati do kraja godine, ali da će u drugoj delu godine pasti zbog slabijih troškova rada, uticaja monetarne politike i slabljenja uticaja cenovnih šokova.

Tržište očekuje još dva smanjenja kamate u tekućoj godini od po 25 baznih poena, u septembru i decembru.

Evro je na jučerašnjem trgovanju blago ojačao prema dolaru na 1,09, dok je evropsko tržište akcija zabeležilo blagi pad u odnosu na nastavak korekcije na američkom tržištu kapitala.

Izvor: CNBC, Momentum