Valjaonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), objavila je polugodišnje finansijske izveštaje koji pokazuju negativan rezultat poslovanja usled slabije tražnje na globalnom tržištu koja je uslovila niže cene izlaznih proizvoda.

Impol Seval je u prvih šest meseci zabeležio rast proizvodnje za 34 odsto na 27.589 tona, što je bilo neznatno iznad plana, dok je ostvarena realizacija od 28.376 tona – od toga 22.851 tona hladno valjanog programa i 5.695 tona bojenog programa.

Ovaj sasvim solidan nastup na tržištu došao je nauštrb bazne cene prerade odnosno zarade kompanije, što je dovelo do negativnog finansijskog poslovanja. Uprava kompanije navodi da je krajem prvog kvartala došlo do povećanje tražnje, što stvara uslove za postepeno povećanje i bazne cene prerade, ali to nije bilo dovoljno da se neutrališe minus u prvih šest meseci.

Oporavak proizvodnih rezultata posle loše 2023. godine (u 000 tona)

Izvor. Impol Seval

Uprava kompanije očekuje pozitivno poslovanje u drugoj polovini godine, gde će biti stavljen akcenat na profitabilniji segment bojenog programa, dok bi dalji rast bazne cene prerade trebalo da donese i niža cena struje, uz efekat smanjenja troškova od oko 220 hiljada evra mesečno, počev od maja.

Kompanija je u periodu januar-jun zabeležila konsolidovani poslovni gubitak od 108,7 miliona dinara u odnosu na poslovnu dobit od 327,0 miliona dinara prošle godine. Neto gubitak je iznosio 155,9 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji dobitak od 252,8 miliona dinara.

Konsolidovani poslovni prihod kompanije, koji se tradicionalno ostvaruje mahom na stranim tržištima, dostigao je 10,4 milijarde dinara i bio je veći za 21,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Finansijski dug kompanije na kraju juna neznatno je smanjen na 1,5 milijardi dinara, dok je pozicija gotovine iznosila 707,8 miliona dinara.

Impol Seval je i ove godine akcionarima isplatio više nego izdašne dividende od 870,5 dinara po akciji odnosno ukupan iznos od 820,3 miliona dinara. Ovo je druga godina zaredom kako kompanija isplaćuje veoma visoke dividende na osnovu ostvarenog vanredno visokog profita u 2022. godini.

Akcije Impola pale su na današnjem trgovanju 2,4 odsto na 8.100 dinara, dok su od početka godine u plusu 47,3 odsto. Na poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 7,6 milijardi dinara (71,3 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum