Rast potrošačkih cena u septembru u SAD bio je brži nego što se očekivalo, saopštilo je američko Ministarstvo rada, što sugeriše ne tako brz put dostizanje ciljanog targeta Fed-a.

Indeks potrošačkih cena u septembru porastao je 0,2 odsto na mesečnom nivou odnosno 2,4 odsto godišnje. Oba ova pokazatelja bila su za 10 baznih poena iznad konsenzusa.

Septembarska inflacija od 2,4 odsto niža je u odnosu na avgustovskih 2,5 odsto i predstavlja najnižu stopu inflacije od februara 2021. godine.

Mesečna inflacija ustaljena na 0,2% u proteklom kvartalu 

Izvor: CNBC

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke poput hrane i energenata, porasla je 0,3 odsto mesečno odnosno 3,3 odsto godišnje. I ova dva podatka bila su za 10 baznih poena preko očekivanja.

Najveći deo rasta inflacija, više od tri četvrtine povećanja, došao je od skoka cene hrane za 0,4 odsto i rasta troškova stanovanja za 0,2 odsto. Ovi inflacioni pritisci su donekle neutralisani padom cene energenata za 1,9 odsto.

I nakon ovog izveštaja o inflaciji, investitori sa verovatnoćom od oko 85 odsto očekuju smanjenje kamata od po 25 baznih poena u novembru i decembru.

Tržište akcija beleži blagi minus nakon objave izveštaja, dok su prinosi na 10-ogodišnje obveznice nastavili blagi uzlazni trend na 4,09 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum