Po prvi put u poslednja tri tromesečja globalne isporuke personalnih računara (PC) zabeležile su pad uprkos pomami oko veštačke inteligencije (AI) i rasta na američkom i japanskom tržištu.

Prema podacima Gartnera, isporuke PC-a u trećem tromesečju pale su 1,3 odsto na 62,9 miliona jedinica. Najveći pad od 10 procenata zabeležen je u Kini, nakon što su vlada i državne firme smanjile narudžbine desktop računara.

Isporuke u EMEA regionu pale su 1,5 odsto usled, kako Gartner navodi nekolicine događaja koji su odvukle tražnju, poput izbora u Velikoj Britaniji i Francuskoj, te Olimpijskih igara. Američko tržište je zabeležilo rast isporuka od 5,6 odsto, dok je Japan registrovao rast dvocifrenim stopama.

Uprkos ovom padu, PC industrija se nalazi usred šireg povratka nakon godina pada kojima je prethodila ekspanzija tražnje tokom pandemije. Ovaj bum u tražnji vodio je produženoj kontrakciji sa najvećim padom PC prodaje u 2023. u poslednjih 17 godina.

Pad tržišta PC-a u trećem tromesečju došao je uprkos forsiranju koncepta AI PC odnosno kompjutera koji pokreću AI aplikacije lokalno umesto preko cloud-a. Međutim, analitičari smatraju da PC tražnja neće doživeti bum dok potrošači ne vide jasne koristi od novih funkcija.

Uprkos usporavanju tržišta u trećem tromesečju, očekuje se oporavak u čitavoj godini i ubrzanje prodaje u 2025, a naročito u drugoj polovini godine kad će inoviranje računara biti na vrhuncu.

Izvor: Yahoo Finance, Momentum