Američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson (J&J) prognozirala je veću profitabilnost u 2023. godini u odnosu na očekivanja analitičara nakon što je farmaceutska divizija trpela pritisak u prošloj godini usled slabije tražnje za vakcinom protiv covid-a.

Kompanijska vakcina protiv covid-a koja je bila u nemilosti tržištu nakon slučajeva retkog i potencijalno smrtonosnog poremećaja zgrušavanja krvi, uticala je na pad profitabilnosti farmaceutske divizije. Godišnji prihod ovog segmenta poslovanja porastao je 2,3 odsto, odnosno 4,3 odsto ako se izuzme biznis sa vakcinom.

Još uvek nije poznato da li će J&Ј odustati od proizvodnje covid vakcine, ali će svakako morati da se oslanja na druge lekove kako bi podstakao rast. Farmaceutska divizija, koja je tokom prošle godine činila više od polovine prodaje kompanije, u proteklom fiskalnom kvartalu zabeležila je pad prihoda od 7,4 odsto na 13,2 milijarde dolara, što je uprava pripisala negativnim efektima jakog dolara i spomenutim slabostima u vezi sa vakcinom.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u periodu oktobar-decembar porasla je 10,3 odsto na 2,35 dolara, iznad konsenzusa od 2,23 dolara. Prihod od 23,7 milijarde dolara bio je 4,4 odsto slabiji u odnosu na godinu pre i neznatno ispod očekivanja od 23,9 milijardi dolara.

Uprava u tekućoj godini očekuje prilagođeni EPS na nivou od 10,45-10,65 dolara, što je iznad konsenzusa od 10,35 dolara. Prihod se očekuje u rasponu 96,9-97,9 milijardi dolara što je bilo neznatno ispod očekivanja analitičara od 98 milijardi dolara.

Akcije J&Ј-a u pred-trgovanju nakon objave rezultata beleže pad od oko jedan odsto na 166,5 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum