Najveća američka banka JPMorgan objavila je u petak iznenađujući rast neto prihoda od kamata i povećala očekivanja u pogledu ovog glavnog izvora prihoda za čitavu godinu, uprkos očekivanom nastavku smanjenja kamata od strane Fed-a.

JPMorgan je u periodu jul-septembar ostvario rast prihoda od 7,0 odsto na 42,7 milijardi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 41,38 milijardi dolara.

Neto prihod od kamata u trećem tromesečju porastao je tri odsto na 23,4 milijarde dolara, što je bilo iznad očekivanog blagog smanjenja. Uprava banke sada očekuje ovaj pokazatelj u 2024. godini na nivou od oko 92,5 milijardi dolara, u poređenju sa ranijim očekivanjem od oko 91 milijardu dolara.

JPMorgan – banku očekuje pad neto prihoda od kamata u 2025. (u mlrd USD)

Izvor: JPMorgan

Nekamatni prihodi porasli su 11 odsto na 19,8 milijardi dolara. Prosečni krediti su rastli jedan odsto na godišnjem i kvartalnom nivou, a istu promenu su zabeležili i prosečni depoziti.

Provizije u segmentu investicionog bankarstva skočile su 31 odsto (pad od četiri odsto kvartalno) i bile su iznad očekivanog rasta od 16 procenata, dok je prihod od poslovanja sa hartijama od vrednosti porastao osam odsto zahvaljujući rastu provizija od trgovanja akcijama od 27 odsto.

Kompanija je u kvartalu zabeležila trošak po kreditnim gubicima od 3,11 milijardi dolara (konsenzus 3,04 milijarde dolara; prošle godine 1,4 milijarde dolara), računajući troškove otpisa od 2,09 milijardi dolara i trošak rezervisanja od oko milijardu dolara. Veći deo rezervi formiran je u segmentu poslovanja sa stanovništvom i odnosi se na moguće gubitke po kreditnim karticama.

Nekamatni troškovi porasli su četiri odsto (konsenzus pet procenata) na 22,6 milijari dolara. Uprava sada očekuje troškove na nivou godine od oko 91,5 milijardi dolara, u odnosu na junsku prognozu od 92 milijarde dolara.

Dobit po akciji (EPS) od 4,37 dolara bila je iznad konsenzusa od 3,98 dolara odnosno neto dobit je iznosila 12,9 milijardi dolara u odnosu na 13,2 milijarde dolara prošle godine.

Uprava kompanije je uprkos odličnim rezultatima zadržala oprezan i suzdržan stav napominjujući da „iako inflacija usporava, a američka privreda je i dalje otporna, ostaje nekoliko kritičnih pitanja otvoreno, navodeći fiskalne deficite, ulaganja u infrastrukturu i remilitaizaciju“. Ponovo je naglašen geopolitički front „sa mogućim dalekosežnim posledicama“.

Sa biznis strane, ključno pitanje ostaje kako će banka poslovati u budućem okruženju nižih kamata koje će smanjiti prihode u kreditnim poslovima. Prošlog meseca zabeležen je oštar pad akcija banke nakon što je iz uprave poručeno da su tržišna očekivanja za neto prihode od kamata u 2025. visoka. U petak je ponovljen stav da će neto prihod od kamata od četvrtog kvartala padati na kvartalnom nivou i da će trend dostići najnižu tačku sredinom naredne godine. Uprava banke očekuje neto prihod od kamata u narednoj godini ispod konsenzusa od 87 milijardi dolara, „ali ne značajno lošije“.

Akcije JPMorgana skočile su u petak po objavi rezultata 4,4 odsto na 222,3 dolara, dok su od početka godine u plusu oko 30 procenata.

Izvor: JPMorgan, Blooomberg, Momentum