Najveća američka banka, JPMorgan, ostvarila je rekordan profit u drugom tromesečju, nakon što su prihodi iz investicionog bankarstva i poslova sa hartijama od vrednosti došli iznad očekivanja, a banka uknjižila i jednokratni dobitak od prodaje akcija kompanije Visa.

JPMorgan je u drugom kvartalu zabeležio rast prihoda od 21,5 odsto na 50,2 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 45,66 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 4,40 dolara i bila je ispod konsenzusa od 4,51 dolar, dok je neto profit skočio 25 odsto na 18,2 milijardu dolara, u velikoj meri usled jednokratnog prihoda od prodaje akcija.

Neto prihod od kamata porastao je četiri odsto na 22,7 milijardi dolara i bio je neznatno ispod očekivanja, a uprava banke je ponovila da očekuje da u čitavoj godini dostigne prihod po ovom osnovu od oko 91 milijardu dolara, što je identično majskoj prognozi i konsenzusu tržišta.

Banka zadržala očekivanja za godišnje neto prihode od kamata (u mlrd USD)

Izvor: JPMorgan

Krediti su stagnirali u odnosu na prethodno tromesečje odnosno porasli su 6,0 odsto na godišnjem nivou, dok su depoziti takođe ostali nepromenjeni kvartalno i bili su u padu 1,0 odsto godišnje.

Kada su u pitanju rezervisanja za kreditne gubitke, banka je izdvojila 3,1 milijardu dolara (konsenzus 2,83 milijarde dolara), i to 2,2 milijarde na ime neto otpisa i 0,82 milijarde dolara za rezervisanja.

Posmatrano po segmentima, najveći napredak je ostvaren na polju prihoda iz investicionog bankarstva koji su skočili 46 odsto, vođeni rastom provizija po svim proizvodima. Takođe, prihodi od poslova sa hartijama od vrednosti su porasli 10 odsto, vođeni pre svega rastom trgovanja akcijama i izvedenim finansijskim instrumentima.

Uprava kompanije je u saopštenju ponovila da bi „inflacija i kamate mogli ostati viši nego što tržište očekuje“, navodeći kao moguće rizike „veliki fiskalni deficit, infrastrukturne potrebe, restrukturiranje trgovine i razoružanje sveta“.

Međutim, prema navodima uprave banka ima snažnu kapitalnu poziciju sa pokazateljem CET1 od 15,3 odsto (13,8 odsto pre godinu dana), te planira da po drugi put poveća dividendu (kumulativni rast od 19 odsto od početka godine).

Akcije JPMorgan-a su u petak po objavi rezultata oslabile 1,2 odsto, da bi danas neutralisale taj pad i nalaze se u plusu od početka godine od oko 23 odsto.

Izvor: Bloomberg, JPMorgan, Momentum