Kina je pokrenula niz stimulativnih mera, uključujući smanjenje referentne kamatne stope, dok se Peking bori sa usporavanjem rasta ove druge po veličini svetske privrede.

Na retkom javnom obraćanju u utorak, Narodna banka Kine je najavila i vladino finansiranje u cilju podrške tržišta akcija i pomoć pri otkupu sopstvenih akcija, kao i veću pomoć problematičnom tržištu nekretnina.

Guverner centralne banke Gongšeng rekao je da mere imaju za cilj „da podrže stabilan rast kineske privrede“ i „promovišu umereni oporavak cena“.

Kinesko tržište akcija skočilo je danas 4,3 odsto, što je njegov najbolji dnevni učinak od jula 2020. godine, ali se i dalje nalazi u nevelikom minusu od početka godine.

Centralna banka je smanjila kratkoročnu 7-odnevnu reverznu repo stopu, glavnu referentnu kamatnu stopu centralne banke, na 1,5 odsto sa 1,7 odsto. Takođe, biće smanjena stopa obavezne rezerve, za pola procentnog peona, signalizirajući dalje smanjenje ove godine od 0,25-0,50 procentnih poena. Ovim smanjenjem bi se likvidnost bankarskog sektora mogla povećati za 142 milijarde dolara.

Iako su investitori snažno pozdravili ove mere, analitičari veruju da će biti neophodnija direktna vladina podrška kroz fiskalne stimulanse kako bi se popravili potrošački sentiment i lična potrošnja.

Kineski zvaničnici i dalje očekuju privredni rast ove godine od oko pet odsto, dok su brojni analitičari spustili svoje procene ispod ovog vladinog targeta.

Izvor: FT, Momentum