Kineska privreda je porasla u drugom tromesečju sporije od očekivanja, nakon što su dugotrajni pad tržišta nekretnina i nesigurnost radnih mesta prekinuli krhki oporavak, podržavajući očekivanja da će kineske vlasti morati da se odluče za dodatne stimulanse.

Druga po veličini svetska privreda porasla je u periodu april-jun za 4,7 odsto, pokazali su zvanični podaci, što je najsporije od prvog kvartala 2023. godine i ispod konsenzusa od 5,1 odsto. Rast je takođe usporio u odnosu na ekspanziju od 5,3 odsto u prethodnom tromesečju.

Posebno je zabrinjavajuće stanje u potrošačkom sektoru, s obzirom da je rast maloprodaje pao na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, a deflatorni pritisci su primorali kompanije da smanje cene proizvoda, od automobila preko hrane do odeće.

Višegodišnja kriza na tržištu nekretnina produbila se u junu pošto su cene novih kuća pale najbržim tempom u poslednjih devet godina, narušavajući poverenje potrošača i ograničavajući sposobnost lokalnih samouprava opterećenih dugovima da generišu nova sredstva prodajom zemljišta.

Na kvartalnom nivou, rast je iznosio 0,7 odsto sa naniže revidiranih 1,5 odsto u prethodna tri meseca, pokazali su podaci nacionalnog statističkog biroa (NBS).

Iako je loše vreme delimično uticalo na slabiji rast,  privreda je bila suočena sa sve većim spoljnim neizvesnostima i domaćim poteškoćama, naveo je NBS.

U odvojenim izveštajima, kineski izvoz je u junu porastao 8,6 odsto, dok je uvoz neočekivano smanjen za 2,3 odsto, što sugeriše da su proizvođači unapred isporučivali robu kako bi izbegli carine od trgovinskih partnera.

Maloprodaja je porasla svega 2,0 odsto, što je najslabija stopa od decembra 2022. godine, dok su ulaganja na tržištu nekretina pala 10,1 odsto, a prodaja kuća mereno površinski za 19,0 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum