Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, zabeležio je snažan oporavak u ceni akcija, nakon što je kompanija dala iznenađujući dobru prognozu poslovanja, baziranu na tražnji za čipovima koje koriste sistemi za veštačku inteligenciju (AI).

Micron u fiskalnom prvom kvartalu koji je otpočeo u septembru očekuje prihod od 8,7 milijardi dolara, što je znatno iznad očekivanja od 8,32 milijarde dolara. Prilagođena dobit po akciji (EPS) očekuje se na nivou od 1,74 dolara, što je takođe iznad projekcije tržišta od 1,52 dolara, a prilagođena bruto margina se očekuje na nivou od 39,5 odsto, iznad konsenzusa od 37,7 odsto.

Ovi dobri poslovni izgledi su posledica i dalje prisutnog buma u AI potrošnji. Narudžbine za ultrabrze memorijske čipove neophodne operaterima Data centara za razvoj AI softvera (HBM) omogućili su kompaniji ostvarenje nove klase prihoda. Prema navodima kompanije ovi proizvodi su unapred rasprodati računajući i 2025. godinu. Kompanija očekuje da ovi čipovi čine šest odsto ukupnog DRAM tržišta u kalendarskoj 2025. nakon 1,5 odsto u 2023. godini.

Nastavljen oporavak profitabilnosti Micron-a (prilagođena bruto margina)

Izvor: Micron

Poslovanje u fiskalnom četvrtom kvartalu takođe je došlo iznad očekivanja. Prihod u tromesečju koje je završeno krajem avgusta skočio je 93,3 odsto na 7,75 milijardi dolara, što je bilo iznad očekivanih 7,66 milijardi dolara. DRAM čipovi su činili 69 odsto prihoda, a prosečna prodajne cene rasle su kvartalno 15-16 procenata, dok su cene NAND čipova rasle visokom jednocifrenom stopom.

Prilagođeni EPS od 1,18 dolara bio je iznad očekivanog profita od 1,12 dolara, dok je bruto margina dostigla 36,5 odsto u odnosu na prognozu uprave od 34,5 odsto.

Dva tradicionalno najvažnija segmenta poslovanja kompanije, personalni računari (PC) i mobilni telefoni, prema navodima kompanije beleže oporavak, a očekuje se da će primena AI funkcija značajno da poveća tražnju za dodatnom memorijom. Uprava kompanije u 2024. očekuje rast PC tržišta niskom jednocifrenom stopom i njegovo ubrzanje u narednoj godini, posebnoj u drugoj polovini. Rast tržišta mobilnih telefona se očekuje niskom do srednjom jednocifrenom stopom u 2024. godini, kao i nastavak rasta u narednoj godini.

Kada su u pitanju kapitalna ulaganja, kompanija je investirala 8,1 milijardu dolara u fiskalnoj 2024. godini, a očekuje se da će u novoj fiskalnoj godini CAPEX biti na znatno višem nivou, oko 35 odsto očekivanih prihoda.

Akcije Micron-a u pred-trgovanju beleže rast od 15,6 odsto na 110,7 dolara, ali se i dalje nalaze daleko ispod maksimuma od preko 157 dolara u junu ove godine.

Izvor: Bloomberg, Micron, Momentum