Beogradski građevinar Energoprojekt holding (ENHL) objavio je polugodišnje rezultate poslovanja koji su potvrdili silazni trend poslovanja ove kompanije koji traje godinama.

Konsolidovani poslovni prihod kompanije u periodu januar-jun oslabio je 28 odsto na nepunih pet milijardi dinara, pre svega usled pada realizacije na domaćem tržištu.

Zahvaljujući nižim troškovima materijala i energenata, rada i proizvodnih usluga, Energoprojekt je u prvom polugodištu ostvario konsolidovani poslovni dobitak od 18,5 miliona dinara u odnosu na poslovni gubitak prošle godine od 216,6 miliona dinara.

Konsolidovana neto dobit je dostigla 104,7 miliona dinara, u prvom redu zahvaljujući doprinosu ostalih prihoda. Prošle godine u istom periodu kompanija je pretrpela gubitak od nepunih 40 miliona dinara.

Na kraju junu kompanija je imala neto dug od 328,5 miliona dinara, što predstavlja smanjenje od 68 procenata od početka godine.

Uprava kompanije je izvestila da u tekućoj godini planira ugovaranje 74,4 miliona evra novih poslova (36,2 miliona evra u zemlji i 38,2 miliona evra u inostranstvu), te da je u prvih šest meseci ugovoreno neznatno preko polovine plana.

Na kraju juna je na nivou sistema je preostalo za realizaciju 158 miliona evra ugovorenih poslova (51 milion evra u zemlji, a 107 miliona evra u inostranstvu).

Većinski vlasnik kompanije, Napred razvoj, nedavno je objavio nameru da do kraja konsoliduje vlasništvo u kompaniji koja je zabeležila veliki pad vrednosti proteklih godina.

Na poslednjoj ceni od 373 dinara tržišna kapitalizacija Energoprojekt holdinga iznosi 4,04 milijarde dinara (34,5 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum