Na jučeranjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,0 odsto.

Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,75 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,25 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama NBS-a, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope.

U skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija u Srbiji u maju se vratila u granice cilja i iznosila je 4,5 odsto. Izvršni odbor procenjuje da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto u celom horizontu projekcije, čemu će doprineti i dalje restriktivni monetarni uslovi, snižena uvozna inflacija i pad inflacionih očekivanja.

NBS je navela da je povećana verovatnoća da bi rast BDP-a u ovoj godini mogao biti i veći od 3,5 odsto, što je projekcija centralne banke iz maja, a iako će domaća tražnja voditi rast i u narednom periodu, ne očekuje se da će ona znatnije uticati na inflaciju.

Izvor: NBS, Momentum