Američka privreda tokom avgusta stvorila je neznatno manje poslova nego što je očekivano, što reflektuje nastavak slabljenja tržišta rada ali i otvara put Fed-u da smanji kamate tokom septembarskog zasedanja.

Tokom avgusta kreirano je 142 hiljade radnih mesta, iznad julskog podatka od 89 hiljada, ali ispod konsenzusa od 161 hiljadu radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti se spustila sa julskih 4,3 na 4,2 odsto, što je bilo u skladu sa konsenzusom.

Tromesečni prosek novih radnih mesta tek neznatno preko 100 hiljada 

Izvor: CNBC

Ukupna radna snaga je povećana za 120 hiljada tokom meseca, što je omogućilo pad nezaposlenosti za 0,1 procentni poen, premda je stopa participacije radne stage ostala na nivou od 62,7 odsto.

I dok je avgustovski podatak bio sličan očekivanjima, prehodna dva meseca su pretrpela značajne revizije naniže. Julski podatak je revidiran za 25 hiljada, dok je junska revizija bila oštrija, za 61 hiljadu radnih mesta.

Na polju nadnica, prosečna satnica je povećana 0,4 odsto mesečno odnosno 3,8 odsto godišnje, a oba podatka su bila iznad konsenzusa od 0,3 i 3,7 odsto, respektivno.

Ovo je poslednji izveštaj o nezaposlenosti pred zasedanje Fed-a 17-18. septembra, a tržište očekuje sa stoprocentnom verovatnoćom da će uslediti smanjenje kamata. Niža kamata za 25 baznih poena trenutno stoji na verovatnoći od 63 odsto, a smanjenje od pola procentnog poena se očekuje sa verovatnoćom od 37 odsto.

Tržište beleži blagi pad vrednosti nakon objave izveštaja, u najgoroj sedmici za Volstrit od aprila ove godine.

Izvor: CNBC, Momentum