Nakon što je krajem avgusta objavio nameru da će ponovo pokušati da konsoliduje vlasništvo u Tehnogasu (TGAS), Messer je danas objavio zvaničnu ponudu za preuzimanje.

Ovaj put većinski vlasnik ovog proizvođača i distributera tehničkih gasova nudi akcionarima cenu od 31.250 dinara po akciji, a ponuda je otvorena do 28. oktobra tekuće godine.

Ponuđač namerava da stekne preostalih 14,4 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a ponuda će za njega biti uspešna ako prikupi 4,4 odsto akcija kako bi mogao kasnije da sprovede i prinudni otkup.

U aprilu ove godine Messer je već okončao ponudu po ceni od 25.000 dinara za jednu akciju u kojoj je ovaj ponuđač prikupio svega 3,5 odsto od ukupnog broja akcija.

Kompanija je juče objavila polugodišnje rezultate poslovanja koji su pokazali rast konsolidovanog profita od 71,4 odsto na 2,4 milijarde dinara.

Na ceni iz ponude tržišna kapitalizacija Tehnogasa iznosi 32,4 milijarde dinara (302,6 miliona evra), dok PE racio stoji tek neznatno preko 7.

Izvor: Belex, Momentum