Nove carine od 60 procenata na sav kineski izvoz u SAD mogle bi prepoloviti stopu kineskog privrednog rasta, pokazuju podaci iz studije UBS grupacije, naglašavajući rizike po kinesku privredu ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću.

Tramp je ranije najavio da će da razmotri uvođenje carinske stope od 60 procenata na svu kinesku robu. Ukoliko se to desi, kineski privredni rast mogao bi da bude srezan za 2,5 procentna poena u godinama koje slede, navodi se u rezultatima studije UBS-a.

Kao što je poznato, kineski zvaničnici očekuju da ove godine nacionalna privreda ostvari rast od oko pet odsto nakon što je prošle godine zabeležila rast od 5,2 odsto.

Ova prognoza UBS-a je zasnovana na pretpostavci da se deo trgovine preusmerava preko trećih zemalja, da Kina ne uzvraća kontramerama i da se druge nacije ne pridružuju SAD u uvođenju nameta. Polovina pada dolazila bi od smanjenja izvoza, dok bi ostatak bio od smanjene potrošnje i investicija.

Izvoz je bio snažan pokretač rasta ove godine u Kini, sa neto izvozom koji je činio 14 procenata dosadašnjeg rasta privrede, a trgovinski suficit je prošlog meseca dostigao rekordan nivo. Ali snaga izvoza izazvala je pritužbe trgovinskih partnera, jer je sve više zemalja uvelo carine ili razmatra korake da se suprotstave sve više neuravnoteženoj prirodi kineske trgovine.

Kineski odgovor bi takođe mogao povećati uticaj carina jer bi povećao troškove uvoza, navodi se u izveštaju. U slučaju još jednog trgovinskog rata, sam rizik i neizvesnost mogli bi da oteraju američke uvoznike čak i ako se carine na kraju smanje.

UBS predviđa da će kineska privreda porasti 4,6 odsto sledeće godine i 4,2 odsto u 2026. Ta stopa bi bila smanjena na 3,0 odsto za obe godine čak i uz podsticaje koji bi bili doneti da ublaže efekte carina.

Vlada bi mogla da koristi fiskalne mere i relaksira monetarnu politiku kako bi ublažila uticaj drastičnog povećanja carina, uz finansiranje koje bi verovatno dolazilo od izdavanja specijalnih trezorskih obveznica, navodi se u izveštaju. Kineska centralna banka bi mogla dopustiti da valuta depresira 5 do 10 odsto, navodi UBS.

Izvor: Bloomberg, Momentum