Domaće tržište akcija stiglo je prošle sedmice do nove rekordne vrednosti, nakon što je neočekivana objava novog pokušaja konsolidacije vlasništva u Tehnogasu (TGAS) pogurala čitavo tržište akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 272,4 miliona dinara (2,3 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio 2,7 odsto na 1.061,2 poena.

Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je neznatno poraslo na 1.151 dinar uz promet od 6,6 miliona dinara. Akcijama Dunava proteklih sedmica trguje se uglavnom u rasponu 1.100-1.150 dinara, a očekuje se da bi objava polugodišnjih rezultata poslovanja mogla da unese više živosti u trgovanje ovom hartijom.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) ojačale su 0,9 odsto na 815 dinara uz promet od nepunih šest miliona dinara. Nastavak oporavka vrednosti NIS-a nije imao utemeljenje u nekim dobrim vestima u vezi sa poslovanjem, već isključivo kao posledica linearnog rasta najlikvidnijih akcija nakon nove najave preuzimanja Tehnogasa.

Većinski vlasnik ovog proizvođača tehničkih gasova, Messer, ponovo je uputio nameru za konsolidacijom vlasništva nakon što je u aprilu neuspešno okončao javnu ponudu po ceni od 25.000 dinara po akciji. Tehnogas je prošle sedmice skočio 10,8 odsto na 28.250 dinara, te ostaje da se vidi koju cenu će ponuditi Messer kome je očito stalo da što pre u potpunosti konsoliduje vlasništvo u ovoj kompaniji.

Izvor: Momentum