Najveći svetski dizajner čipova, NVIDIA, ponovo je ostvario kvartalne prihode i profit iznad prognoze tržište, te najavio rezultate poslovanja u tekućem kvartalu iznad konsenzusa, što sve skupa nije bilo dovoljno da se izbegne pad vrednosti akcija u produženom trgovanju.

Prihod u fiskalnom drugom tromesečju skočio je 122 odsto na 30,04 milijarde dolara i bio je iznad konsenzusa od 28,7 milijardi dolara.

Kao i u proteklim kvartalima segment Data centara je doneo gro rasta sa prihodom od 26,3 milijarde dolara, što daje stopu rasta na godišnjem nivou od 155 odsto. Ova divizija poslovanja činila je 88 odsto ukupnih prihoda i njena realizacija je bila iznad konsenzusa od 25,24 milijarde dolara. Najveći deo prihoda došao je od prodaje AI čipova, dok su mrežni proizvodi doneli prihod od 3,7 milijardi dolara.

Investitori su fokus u izveštaju stavili na novu generaciju Blackwell čipova, za koje je iz kompanije navedeno da će u četvrtom tromesečju „doneti nekoliko milijardi dolara prihoda“. Obrazlažući ovo kašnjenje u lansiranju novih čipova, iz uprave su naveli da „nisu potrebne funkcionalne promene“, te da će čipovi trenutne generacije (Hopper) zabeležiti ubrzanje isporuka u drugoj polovini godine.

Nastavljen trend impresivnih prihoda kompanije 

Izvor: NVDA, CNBC

Kada su ostali segmenti poslovanja u pitanju, Gejming je zabeležio rast prihoda od 16 odsto na 2,9 milijardi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 2,7 milijardi dolara, zahvaljujući povećanim isporukama PC gejming kartica i SoC konzola. Segmenti Profesionalna vizualizacija i Auto segment su zabeležili solidne stope rasta od 20 i 37 odsto, respektivno, ali su ostali sa beznačajnim uticajem u ukupnim prihodima.

Prilagođena bruto margina u kvartalu od 75,7 odsto bila je slabija u odnosu na 78,9 odsto u prvom tromesečju, ali je svakako na godišnjem nivou uvećana za 4,5 procentnih poena. Prilagođena dobit po akciji (EPS) u kvartalu skočila je 172 odsto na 0,68 dolara i bila je iznad konsenzusa od 0,64 dolara.

Uprava kompanije u tekućem kvartalu očekuje prihod od 32,5 milijarde dolara (konsenzus 31,7 milijardi dolara), što pretpostavlja stopu rasta od oko 80 procenata. Prilagođena bruto margina se očekuje oko nivoa od 75 odsto i verovatno na nešto nižem nivou u četvrtom kvartalu.

Kompanija je u kvartalu akcionarima vratila 7,4 milijarde dolara, uglavnom kroz otkup sopstvenih akcija (7,2 milijarde dolara). Takođe je najavila novi program otkupa sopstvenih akcija vredan 50 milijardi dolara s obzirom da je iz prethodnog ostalo za realizaciju 7,5 milijardi dolara.

NVIDIA je po objavi rezultata u produženom trgovanju oslabila sedam odsto na 117 dolara, nakon što su akcije u tekućoj godini skočile oko 153 odsto.

Izvor: CNBC, NVIDIA, Momentum