Najveći svetski dizajner čipova, NVIDIA, ponovo nije razočarao investitore nakon što su kvartalni rezultati i prognoza tekućeg perioda dobrano potukli veoma visoka očekivanja investitora.

Prihod u fiskalnom prvom kvartalu skočio je 3,6 puta na 26,04 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa tržišta od 24,65 milijardi dolara.

Već četvrti kvartal zaredom prodajom dominira poslovni segment Data centara koji je zabeležio prihod od 22,6 milijarde dolara (konsenzus 21,32 milijarde dolara) u odnosu na 4,3 milijarde dolara u istom periodu prošle godine. Ovaj segment obuhvata Hopper čipove koji klijentima omogućuju pokretanje aplikacija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI). Kompanija je saopštila da skoro polovinu prihoda donose velike kompanije koje su globalno najveći pružaoci cloud usluga.

NVIDIA nastavlja sa trocifrenim stopama rasta prihoda 

Izvor: NVIDIA

Uprkos strahovitom rastu biznisa, iz uprave najavljuju dodatni rast nakon lansiranja čipova nove generacije (Blackwell) koji će u data centrima biti raspoloživi do četvrtog kvartala tekuće godine. Kompanija je takođe naglasila sve veći značaj prihoda od prodaje delova za umrežavanja s obzirom da je neophodno stotine čipove povezati u klastere. Prihod ovih Infinibank proizvoda porastao je preko tri puta u odnosu na prošlu godinu na 3,2 milijarde dolara.

Nekada okosnica kompanije, Gejming, zabeležio je rast prihoda od 18 odsto na 2,65 milijardi dolara (konsenzus 2,63 milijarde dolara), usled pojačane tražnje, ali je bio ispod nivoa iz prethodna dva tromesečja.

Profesionalna vizuelizacija i auto segment su ostali na skromnom nivou u ukupnoj realizaciji sa prihodima od 427 i 329 miliona dolara, respektivno.

Uprava kompanije je naglasila snažnu tražnju za Hopper čipovima koja i dalje nadmašuje ponudu i u tekućem kvartalu, čime su neutralisani strahovi da bi prodaja mogla da oslabi u očekivanju lansiranja naprednijih čipova.

Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila rekordnu prilagođenu bruto marginu od 78,9 odsto, što je 2,2 procentna poena više u odnosu na prethodni kvartal odnosno 12,1 procentni poen u odnosu na prošlu godinu. Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 6,12 dolara u odnosu na konsenzus od 5,59 dolara.

U tekućem kvartalu uprava kompanije očekuje prihod od oko 28 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 26,6 milijardi dolara. Prilagođena bruto margina se očekuje na nivou od 75,5 odsto, a ovo slabljenje je bilo očekivano usled nekih jednokratnih faktora u prethodnom periodu. Na nivou fiskalne godine bruto margina se očekuje oko nivoa od 75 odsto.

Kompanija je u kvartalu isplatila dividendu od 98 miliona dolara i kupila sopstvene akcije za 7,7 milijardi dolara. Uprava je najavila uvećanje dividende sa četiri na 10 centi, kao i split akcija u srazmeri 1-na-10 koji će postati efektivan 7. juna.

Akcije kompanije u produženom trgovanju skočile su 5,7 odsto na nivo od 1.004 dolara, nakon što su od početka godine zabeležile rast od oko 92 odsto.

Izvor: CNBC, NVIDIA, Momentum