Predsednik američkog Fed-a, Džerom Pauel, dao je do sada najsnažniji signal da će uskoro uslediti smanjenja kamatnih stopa, rekavši da centralna banka namerava da deluje kako bi sprečila dalje slabljenje tržišta rada.

„Ne tražimo niti pozdravljamo dalje hlađenje uslova na tržištu rada“, rekao je Pauel u govoru na godišnjem skupu centralne banke u Džekson Holu, dodavši da je „došlo vreme da se politika prilagodi“.

Septembarsko zasedanje Fed-a zakazano je za 17-18. septembar kada će izvesno doći do sniženja kamata, a investitori licitiraju u kojem obimu će ta promena biti.

Fed-ova ključna stopa se već duže vreme nalazi u rasponu između 5,25-5,5 odsto, i ova visoka cena zaduživanja utiče na usporavanje privredne aktivnosti. Učesnici na tržištu su podeljeni oko toga da li će Fed na sastanku u septembru smanjiti kamatu za 0,25 ili 0,50 procentnih poena. Investitori su takođe podeljeni oko toga šta će Fed uraditi na naredna dva sastanka ove godine, u novembru i decembru.

Iako je Pauel bio samouveren u izlaganju ciljeva Fed-a, nije ponudio detalje o načinu na koji će ih zvaničnici ispuniti. On je u potpunosti izbegavao određene šifrovane reči poput „postepeno“ i „metodično“ koje bi mogle da ukažu na seriju tradicionalnih smanjenja stope za četvrtinu poena. Na taj način Pauel je ostavio otvorena vrata za veće smanjenje kamata ako tržište rada pokaže znakove veće slabosti u nedeljama koje su pred nama.

Pre septembarskog zasedanja Fed će imati pred sobom još jedan izveištaj sa tržišta rada, kao i više izveštaja o inflaciji.

Fed je na poslednjem sastanku krajem jula zadržao stope nepromenjene, iako je nekoliko zvaničnika na tom sastanku videlo razlog za smanjenje. Dva dana kasnije, Ministarstvo rada je izvestilo da je nezaposlenost porasla na najvišu stopu u skoro tri godine od 4,3 odsto, dok inflacija poslednjih meseci stalno opada.

Indeksi na tržištu akcija beleže rast od oko 0,7 odsto pri kraju trgovačkog dana, dok je prinos na američke 10-ogodišnje obveznice pao na 3,83 odsto.

Izvor: WSJ, Momentum