Američki proizvođač gaziranih napitaka i grickalica, PepsiCo, srezao je godišnja očekivanja u pogledu prihoda usled suzdržanije potrošnje, bojkota na Bliskom istoku i efekata povlačenja robe u segmentu cerealija.

Rast organskih prihoda u tekućoj godini sada se očekuje niskom jednocifrenom stopom, u odnosu na raniji target od od oko četiri procenta. Uprkos smanjenim očekivanjima u pogledu prihoda, kompanija i dalje očekuje rast dobiti po akciji (EPS) mimo kursnih razlika od najmanje osam procenata.

Prihod kompanije u trećem tromesečju oslabio je 0,6 odsto na 23,32 milijarde dolara i bio je ispod konsenzusa od 23,78 milijardi dolara.

Rast organskih prihoda nastavio usporavanje

Obim prodaje tokom trećeg tromesečja u većini divizija zabeležio je pad što je usporilo rast organskih prihoda na 1,3 odsto, ispod konsenzusa tržišta od 3,0 odsto. Ovaj rast ponovo je omogućen povećanim cenama koje su u kvartalu rasle stopom od tri odsto.

Severnoamerička divizija gaziranih napitaka koja čini najveći deo realizacije zabeležila je pad naturalne prodaje od tri odsto, dok je divizija grickalica, Frito-Lay, registrovala pad obima prodaje od 1,5 odsto. Retke izuzetke naturalnog rasta kompanija je zabeležila na evropskom i azijsko-pacifičkom regionu.

Već neko vreme PepsiCo se suočava sa opreznim nastupom potrošača koji se sve češće okreću jeftinijim trgovačkim robnim markama. Uprava kompanije očekuje dalje usporavanje inflacije, ali i da će „potrošači ostati probirljivi u pogledu potrošnje“.

Uprava kompanije je među ostalim problemima navela i uticaj „rastućih geopolitičkih tenzija na određenim međunarodnim tržištima“, s obzirom da bojkot na Bliskom istoku i dalje pogađa američke brendove. Rezultati kompanije su i dalje pod pritiskom povlačenja robe u severnoameričkog segmentu Quaker Foods koji je zabeležio dvocifrenu stopu pada prihoda i četvrti kvartal zaredom.

Prilagođeni EPS u kvartalu porastao je 5,0 odsto mimo kursnih razlika na 2,31 dolar i bio je iznad konsenzusa od 2,29 dolara.

Kompanija očekuje da će akcionarima u tekućoj godini vratiti oko 8,2 milijarde dolara – 7,2 milijarde kroz dividende i 1,0 milijardu dolara kroz sticanje sopstvenih akcija.

Akcije kompanije na početku trgovanja beleže rast od 1,1 odsto na 169,2 dolara, dok se od početka godine nalaze u neznatnom minusu.

Izvor: PepsiCo, Bloomberg, Momentum