Američki proizvođač cigareta i alternativnih duvanskih proizvoda, Philip Morris, objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja i podigao godišnje poslovne izglede zahvaljujući višim cenama i snažnoj tražnji za alternativnim duvanskim proizvodima.

Kompanija je u periodu jul-septembar zabeležila rast prihoda od 8,4 odsto na 9,91 milijardu dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 9,69 milijardi dolara. Rast organskih prihoda iznosio je 11,6 odsto, podstaktnut cenovnim miksom od 8,7 odsto i rastom obima prometa od 2,9 odsto.

Kompanija je zabeležila više obime isporuka cigareta od 1,3 odsto, što je uz više cene donelo do rasta prihoda u ovom segmentu od 5,2 odsto. Alternativni proizvodi doneli su veći obim isporuka za 15,5 procenata, uz rast obima oralnih proizvoda za 22,2 odsto i IQOS-a od 8,9 odsto.

Snažan rast isporuka Zyn nikotinskih vrećica (u milionima konzervi)

Izvor: Philip Morris

Isporuke Zyn nikotinskih vrećica na američkom tržištu zabeležile su rast od 41,4 odsto, nakon perioda usporenog rasta usled problema sa snabdevanjem tržišta. Kompanija je realizovala ulaganja u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta kako bi zadovoljila rastuću tražnju za ovim najpropulzivnijim proizvodom kompanije.

Tražnja za IQOS-om nastavila je snažan trend u regionima kao što su Japan, Evropa i Indonezija, nakon što je u bliskoj prošlosti očekivani učinak ovog segmenta poslovanja bio ispod očekivanja.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u kvartalu porasla je 14,4 odsto na 1,91 dolar u odnosu na očekivanih 1,82 dolara.

Philip Morris je povećao prognozu rasta organskih prihoda na nivou godine na oko 9,5 odsto (prethodno 7,5-9,0 odsto), kao i rasta EPS-a mimo kursnih razlika na 14-15 odsto sa ranijih 11-13 odsto. Dakle, valutno neutralni EPS se sada očekuje u rasponu 6,85-6,91 dolar u odnosu na prethodno očekivanje od 6,67-6,79 dolara.

Akcije Philip Morris-a skočile su na jučerašnjem trgovanju 10,5 odsto na 131,4 dolara, podigavši prinos od početka godine na oko 35 odsto.

Izvor: Reuters, Philip Morris, Momentum