Kompanija American Express objavila je u petak kvartalni profit iznad očekivanja tržišta, dok su prihodi došli ispod konsenzusa usled slabijeg rasta obima potrošnje.

Prihod u periodu april-jun skočio je 8,5 odsto na 16,3 milijarde dolara, ispod očekivanih 16,56 milijardi dolara.

Profit od 3,02 milijarde dolara bio je iznad konsenzusa od 2,37 milijardi dolara odnosno dobit po akciji (EPS) od 4,15 dolara bila je iznad očekivanih 3,26 dolara. EPS je imao jednokratan pozitivan efekat od 0,66 dolara usled prodaje zavisnog preduzeća Accertify, specijalizovanog za sprečavanje zloupotreba.

Uprava kompanije je rast prihoda i profita pripisala rastu obima prometa u mreži (rast od šest odsto, neznatno ispod konsenzusa), otvaranju više od tri miliona novih kartica i dvocifrenoj stopi rasta provizija po kreditnim karticama.

Troškovi po kreditnim gubicima i dalje pod kontrolom (u milionima USD)

Izvor: American Express

Slično kao i kod bankarskih ustanova, i AmEx je zabeležio kvartalni pad neto prihoda od kamata na 3,73 milijarde dolara u odnosu na 3,77 milijardi dolara u prvom tromesečju (rast na godišnjem nivou od 20 odsto), što je bilo ispod konsenzusa od 3,8 milijardi dolara.

Diskontni prihodi su porasli četiri odsto na 8,86 milijardi dolara, dok su neto provizije po karticama skočile 15 odsto na 2,06 milijardi dolara.

Uprava kompanije potvrdila očekivanu stopu rasta od 9-11 procenata u tekućoj godini, dok se EPS očekuje u rasponu 13,30-13,80 dolara u odnosu na raniju prognozu 12,65-13,15 dolara (konsenzus 12,99 dolara).

Uprava kompanije očekuje porast troškova marketinga na nivou godine na šest milijardi dolara, što bi bilo oko 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Ovaj korak odražava spremnost kompanije da pridobija nove klijente, pre svega predstavnike milijenijalaca i generacije Z, uprkos najavama iz industrije da potrošnja po kreditnim karticama usporava i raste obim neto otpisa.

AmEx je u kvartalu zadržao relativno niske troškove po kreditnim gubicima koji su bili na nivou od 1,27 milijardi dolara, slično kao i u prvom tromesečju, i neznatno više u odnosu na prošlu godinu.

Akcije kompanije pale su nakon objave rezultata 2,7 odsto na 242,4 dolara, dok su od početka godine u plusu od nepunih 30 odsto.

Izvor: Bloomberg, AmEx, Momentum