Akcije Apple-a pale su za skoro tri odsto na trgovanju u ponedeljak nakon što su pojedini analitičari saopštili da rokovi isporuke za nove modele iPhone 16 Pro ukazuju na slabiju tražnju od očekivane, moguće zbog odloženog uvođenja ključnih funkcija veštačke inteligencije (AI).

Apple je prošle nedelje predstavio svoju dugo čekanu seriju modela iPhone 16 dizajniranu oko AI softvera, Apple Intelligence.

Podaci o ranim narudžbinama kompanije BofA Global Research otkrili su kraće globalno vreme isporuke za iPhone 16 Pro modele u poređenju sa prošlogodišnjim 15 Pro modelima, u periodu od tri dana nakon što je Apple počeo da prima porudžbine u pretprodaji.

Prosečno vreme isporuke za iPhone 16 Pro iznosilo je 14 dana, manje u odnosu na 24 dana za iPhone 15 Pro prošle godine, pokazuju podaci, dok je 19-odnevno vreme isporuke za iPhone 16 Pro Max u poređenju sa 32 dana prošle godine.

Pojedini analitičari ove podatke tumače time da je ključni faktor za manjom potražnjom činjenica da funkcija Apple Intelligence nije dostupna pri lansiranju. Ona bi trebalo bi da stigne u američkoj verziji engleskog jezika u beta verziji sledećeg meseca, a za druge verzije krajem sledeće godine, potencijalno odbijajući neke kupce od kupovine modela iz serije 16.

Ipak, ove podatke ne tumače svi analitičari kao moguću slabiju prodaju s obzirom da su prošle godine problemi sa isporukom sočiva kamere uslovili sporije isporuke modela iPhone 15 Pro Max.

Akcije Apple-a dan su okončale na nivou od 216,3 dolara i nalaze se u plusu od početka godine od oko 12 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum