Domaće tržište akcija skočilo je u avgustu 6,2 odsto i na putu je da ostvari najveći godišnji skok još od rekordne 2007. godine. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, dostigao je ovog meseca nivo od 1.085,4 poena, pre svega usled nove najave za preuzimanje Tehnogasa. Ukupan promet na tržištu iznosio je 1,8 milijardi dinara (15,7 miliona evra).

Najprometnija akcija bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) kojim se uglavnom trgovalo na nivou od 1.900 dinara uz promet od 26,9 miliona dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je realizaciju od 21,6 miliona dinara, dok je Dunav osiguranje (DNOS) registrovalo promet od 21,1 milion dinara.

Nakon što je Messer uputio novu nameru za preuzimanje Tehnogasa, ova akcija je predvodila dobitnike skokom od 20,1 odsto na 30.048 dinara. Veliki rast od 11,3 odsto zabeležio je Impol Seval (IMPL), dok su NIS  i Dunav registrovali pozitivne promene od nepunih pet procenata.

Indeksna korpa tokom avgusta nije imala značajnijih gubitnika. Jedino je Energoprojekt holding (ENHL), koga takođe čeka ponuda za preuzimanje od većinskog vlasnika – firme Napred Razvoj, oslabio pola procenta na 373 dinara.

Izvor: Belex, Momentum