Američki proizvođač e-vozila, Tesla, sinoć je predstavio dugo očekivani robo-taksi, nazvan Cybercab, najavivši proizvodnju u 2026. godini, te da ovo vozilo neće koštati više od 30 hiljada dolara.

Tesla je takođe predstavio koncept futurističkog Robovana koji može da preveze 20 ljudi, kao i ažurirane verzije Teslinog humanoidnog robota Optimus.

Događaj se nije bavio time kako će Tesla napraviti skok sa napredne funkcije pomoći vozaču do potpuno autonomnih vozila. Takođe, analitičari su zamerili nedostatak tehničkih detalja, a nisu spomenute teme poput regulative kao i pitanja da li će kompanija biti vlasnik i upravljač sopstvene flote robo-taksija.

Već duže vreme osnivač i lider kompanije Mask ima reputaciju probijanja ambiciozno postavljenih rokova za sve vrste budućih proizvoda, a naročito kada su u pitanju planovi za autonomnu vožnju. Još 2019. godine Mask je tvrdio da će Tesla imati više od milion robo-taksija naredne godine, a nijedan auto se nije pojavio do današnjeg dana. Ovaj put obećani tajming je „pre 2027. godine“.

Tesla već godinama prodaje skup funkcija koje predstavljaju poluautonomnu tehnologiju vožnje (premda se zove Full Self-Driving), koje zahtevaju stalni nadzor i ne čine vozila autonomnim. Mask je sinoć rekao da kompanija očekuje da vlasnici modela 3 i Y u Teksasu i Kaliforniji od naredne godine više neće morati da nadgledaju sistem.

Analitičari su očekivali da će na jučerašnem događaju Tesla podeliti dodatne informacije o tajmingu jeftnijeg modela koje je Mask najavio za prvu polovinu sledeće godine. Međutim, ove informacije su izostale što je dodatno smanjilo izglede za oporavak prodaje u narednom periodu.

Ova kompanija bi u poslednjem kvartalu u godini trebalo da isporuči rekordan broj automobila i kamiona kako bi izbegla prvi pad prodaje na godišnjem nivou.

Akcije Tesle u pred-trgovanju beleže minus od oko šest procenata na 224,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum