Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), objavio je kvartalne prihode koji su lagano potukli očekivanja tržišta i prognoze same kompanije, zahvaljujući nastavku buma oko veštačke inteligencije (AI).

Prihod kompanije u periodu jul-septembar dostigao je 759,7 milijardi tajvanskih dolara (oko 23,6 milijardi dolara), u odnosu na očekivanih 750,36 milijardi tajvanskih dolara.

Uprava kompanije je prilikom predstavljanja poslednjih kvartalnih rezultata najavila realizaciju u periodu od 22,4-23,2 milijarde dolara.

Ovaj rezultat odražava snažnu potražnju za AI čipovima i novim N3E procesorima od klijenata kao što su Apple, Qualcomm i MediaTek, uprkos kašnjenjima u isporuci Blackvell čipova namenjenih kompaniji NVIDIA. Bruto margina bi takođe mogla da premaši srednju tačku od 54,5 odsto.

Kompanija će sledeće sedmice objaviti kvartalne rezultate poslovanja, a fokus će biti na temi da li će kompanija najaviti veći rast prihoda na kvartalnom nivou od očekivanih sedam procenata. Najveći izazov će biti isporuke Apple-u usled slabije tražnje za novim iPhone-om, ali se očekuje da će velike naružbine kompanija NVIDIA i Intel neutralisati manjak ove realizacije.

Posmatrano samo u septembru, TSM je zabeležio rast prihoda od 39,6 odsto na 251,87 milijardi tajvanskih dolara.

Akcije TSM-a beleže rast u pred-trgovanju od nepunih jedan odsto, nakon što su prethodno u tekućoj godini porasle oko 79 procenata.

Izvor: Reuters, Bloomberg, Momentum