Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), zabeležio je rast prihoda u avgustu od 33 odsto, što je pozitivan signal za investitore koji se klade na oporavak tržišta mobilnih telefona i nastavak rasta tržišta AI čipova.

Prihod kompanije u avgustu porastao je na 250,9 milijardi tajvanskih dolara (7,8 milijardi dolara), što predstavlja usporavanje u odnosu na julsku stopu od 45 odsto.

U čitavom trećem tromesečju, TSM očekuje rast prihoda od 37 odsto, a analitičari očekuju da bi prihodi u tekućem kvartalu, u slučaju da septembar donese realizaciju kao u poslednjih osam godina, mogli biti 5-6 procentnih poena iznad očekivanja uprave i konsenzusa tržišta.

TSM trenutno više od polovine prihoda ubira od čipova sa visokim performansama, što predstavlja segment poslovanja koji je vođen sve većom AI primenom.

TSM je prilikom objave kvartalnih rezultata povećao očekivanja u pogledu godišnjeg rasta prihoda na raspon 26-29 odsto sa ranije očekivanih 21-25 odsto.

Akcije TSM-a od početka godine beleže rast od oko 57 procenata, dok se u pred-trgovanju očekuje pad cene od 1,6 odsto na oko 160 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum