Akcije nemačke banke Commerzbank snažno su porasle na trgovanju u sredu nakon što je italijanska UniCredit banka kupila vlasnički udeo do 4,5 odsto koji je prodala nemačka vlada.

Nemačka vlada je prodala oko 53,1 milion akcija odnosno 4,49 odsto od ukupnog broja i time smanjila vlasnički udeo na 12 procenata. Vrednost trasakcije je iznosila oko 702 miliona evra odnosno 13,2 evra po akciji.

I nakon ove transakcije nemačka vlada je ostala pojedinačno najveći akcionar gde je država prisutna od finansijske krize 2008. godine kada je upumpala 18,2 milijarde evra u nastojanju da spasi banku. Prema navodima vlade, oko 13,15 milijardi evra od uložene sume je već vraćeno.

UniCredit je potvrdio ovu kupovinu, saopštivši da je preuzeo vlasnički udeo od devet procenata, te da je pola od ovih akcija kupljeno od nemačke vlade.

Italijanska banka je saopštila da će podneti zahtev regulatoru u cilju sticanja preko 9,9 odsto akcija „ako i kada bude potrebno“.

UniCredit je u Nemačkoj prisutan preko banke HypoVereinsbank, što je ponukalo pojedine analitičare da tvrde da bi cilj italijanske banke mogao biti stvaranje krupnije podružnice u Nemačkoj spajanjem ove dve banke.

Proteklih godina bilo je govora o spajanju dve najveće nemačke banke, Deutsche Bank i Commerzbank, da bi u januaru ove godine iz uprave Deutsche Bank saopštili da im ova tema više nije prioritet.

Akcije Unicredit-a na današnjem trgovanju beleže rast od jedan odsto, dok je Commerzbank skočila više od 18 procenata.

Izvor: CNBC, Momentum