Američka telekomunikaciona kompanija, Verizon Communications, objavila je prihode za drugi kvartal ispod očekivanja, nakon što je usporio trend nadogradnje telefona u SAD, te su u drugi pad pali podaci o rastu broja mobilnih pretplatnika.

Verizon je zabeležio neznatan rast prihoda na 32,8 milijardi dolara, što je bilo ispod konsenzusa od 33,06 milijardi dolara. Najveći doprinos realizaciji dali su prihodi od mobilnih usluga koji su porasli 3,5 odsto na 19,8 milijari dolara, dok je podbacio segment prepaida nakon što je istekao program državne pomoći iz perioda covid-a.

Kompanija trpi posledice smanjenog broja korisnika koji pristupaju nadogradnji mobilnih aparata, što bi možda moglo da se promeni već na jesen kada bi trebalo se pojavi iPhone sa funkcijama na bazi veštačke inteligencije (AI). Telefoni na bazi AI mogli bi biti pokretač rasta tržišta mobilnih telefona u drugoj polovini godine, slično kao što je to bio razvoj 5G mreže.

Izostao rast broja pretplatnika u segmentu stanovništva (u 000)

Izvor: Verizon

Verizon je dodao ukupno 148 hiljada postpaid mobilnih pretplatnika u kvartalu, iznad konsenzusa od 127,9 hiljada, ali zahvaljujući poslovnim korisnicima (rast od 156 hiljada). Potrošački segment je pretrpeo pad od osam hiljada pretplatnika, što je opet bilo bolje u odnosu na isti period prošle godine kada je izgubio 136 hiljada pretplatnika i prvo tromesečje kada je gubitak bio 158 hiljada.

Kada je u pitanju profitabilnost, Verizon je ostvario prilagođenu dobit po akciji (EPS) od 1,15 dolara, slično kao i prošle godine, što je bilo u skladu sa očekivanjima.

Prilagođeni EBITDA pokazatelj porastao je 2,8 odsto na 12,3 milijarde dolara, dok je prilagođen slobodan novčani tok (FCF) porastao 3,0 odsto na 5,8 milijarde dolara.

Uprava kompanije je potvrdila očekivanja za 2024. godinu – prilagođeni profit u rasponu 4,50-4,70 dolara po akciji i rast prihoda od mobilnih usluga u rasponu 2,0-3,5 odsto u odnosu na rast od 3,2 odsto prošle godine.

Akcije Verizon-a po objavi rezultata pale su skoro sedam procenata na 38,8 dolara i smanjile dobitak u tekućoj godini na svega tri odsto.

Izvor: Reuters, Verizon, Momentum