Nemački proizvođač automobila, Volkswagen (VW), planira da investira do pet milijardi dolara u proizvođača e-vozila Rivan, sa inicijalnim ulaganjem od milijardu dolara.

Dodatne četiri milijarde dolara su planirane do 2026. godine, kada bi trebalo da se formira i zajednička kompanija (JV) koja će kreirati e-arhitekturu i softversku tehnologiju.

Akcije Riviana u pred-trgovanju beleže rast vrednosti od 36 procenata, dok VW beleži pad vrednosti akcija od 1,5 odsto na oko 105 evra.

Pad u ceni akcija VW odražava zabrinutost ulagača oko troškova i generalne neizvesnosti oko JV sa Rivianom, posebno u pogledu činjenice da nemačka kompanija poseduje sopstvenu softversku podružnicu, Cariad, koja se godinama bori sa kašnjenjem i gubicima.

Tržišna vrednost VW se više nego prepolovila u protekle tri godine usled zabrinutosti investitora da bi ova grupacija mogla imati dosta problema u trci sa konkurentima na tržištu e-vozila u SAD i Aziji i u razvoju nove tehnologije na kojoj je bazirana ova inovacija u industriji.

Neki analitičari su takođe izrazili zabrinutost u vezi sa veličinom investicije, s obzirom da se kapitalna ulaganja kompanije i troškovi za istraživanje i razvoj od 2018. godine ne spuštaju ispod visokih 13 procenata od ukupnih prihoda.

Iz VW su naveli da bi JV sa Rivianom trebalo da ubrza razvojni put njegove softverske kompanije Cariad i smanji troškove. Dalje je navedeno da će odgovornost i resursi za razvoj softverski definisanog vozila biti centralizovani u zajedničkom preduzeću, dok će Cariad odvojeno nastaviti da razvija softver za automatizovanu vožnju.

Izvor: Reuters, Momentum