Najveći svetski maloprodajni lanac, Walmart, ponovo je podigao poslovna očekivanja na nivou godine, podstaknut dobrim rezultatima u fiskalnom drugom tromesečju.

Walmart je u fiskalnom drugom kvartalu zabeležio rast prihoda od 4,7 odsto na 169,3 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 167,38 milijardi dolara.

Uporediva prodaja na američkom tržištu porasla je 4,2 odsto, pre svega zahvaljujući rastu broja transakcija od 3,6 odsto, dok je prosečan račun uvećan za 0,6 odsto.

E-trgovina je zadržala visoku stopu rasta od 22 odsto i doprinela je rastu uporedive prodaje sa oko tri procentna poena. Walmart veoma uspešno koristi sopstvenu veliku mrežu za isporuku online naručene robe u radnjama čime su značajno smanjenji gubici u ovom segmentu.

Prodaja u postojećim radnjama bolja od konsenzusa od 3,3%

Izvor: Walmart

Uprava kompanije je izvestila da ne vidi „nikakvo dodatno pogoršanje finansijskog zdravlja kupaca“, ako se ne računaju već ustaljeni trendovi da potrošač „bira vrednost i fokusira se na osnovne potrepštine“.

Namirnice, koje čine otprilike 60 procenata kompanijske prodaje u SAD, nastavile su da rastu, a Walmart da dobija na prometu, tržišnom udelu i osvaja nove kupce u svim platežnim kategorijama. Kao i u prethodnim kvartalima, bogatiji kupci koji traže povoljnije kupovine su takođe bili značajan pokretač rasta prodaje.

Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila rast bruto profitne stope od 43 bazna poena na 24,4 odsto, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla 9,8 odsto na 0,67 dolara i bila je iznad konsenzusa od 0,65 dolara.

Kompanija je povećala očekivanja u pogledu rasta prihoda u fiskalnoj godini sa 3-4 odsto na 3,75-4,75 procenata, i prilagođenog EPS-a na raspon 2,35-2,43 dolara sa ranije prognoziranih 2,23-2,37 dolara.

Akcije kompanije su juče nakon objave rezultata skočile 6,6 odsto, a danas dodatno porasle na 73,3 dolara. Od početka godine Walmart je dobio na vrednosti oko 39 odsto u odnosu na rast indeksa S&P 500 od oko 16 procenata.

Izvor: Bloomberg, Walmart, Momentum