NEDELJNI IZVEŠTAJ,  22-26. maj, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.093,34 -1,00% 4.205,45 +0,32% 12.975,69 +2,51% 15.983,97 -1,79% 3.212,5 -2,16%
         

Proteklu trgovačku sedmicu obeležila je objava kvartalnih rezultata najvećeg američkog dizajnera čipova, NVIDIA, koji je uspeo da dostigne novu rekordnu vrednost, a Nasdaq podigne do najvišeg nivoa od avgusta. Očekivanja da će biti postignut sporazum oko pomeranja nivoa granice duga, krajem nedelje pogurala su naviše i ostale sektore pa je neutralisan minus s početka sedmice. Indeks S&P 500 dobio je na vrednosti trećinu procenta, dok je Nasdaq nedelju okončao u plusu od 2,5 odsto.

NVIDIA na krilima veštačke inteligencije – U više nego atipičnom trgovačkom danu NVIDIA je uspela da zabeleži rast tržišne kapitalizacije od skoro 200 milijardi dolara i približi se granici vrednovanja od 1.000 milijardi dolara. Ovome je prethodila objava kvartalnih rezultata kompanije, koji su doneli pad poslovanja manji od očekivanja, dok je prognoza poslovanja u tekućem kvartalu došla znatno iznad i najoptimističnijih prognoza. Ova očekivana ekspanzija posledica je jake tražnje za grafičkim procesorima koji se koriste za aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji poput OpenAI i ChatGPT. U tekućem tromesečju kompanija očekuje prihod od 11 milijardi dolara (+/-2 odsto), znatno iznad konsenzusa analitičara od 7,18 milijardi dolara. Ovaj rekordni kvartalni prihod u istoriji kompanije predstavljao bi stopu rasta na godišnjem nivou od 64 odsto, nakon tri vezana kvartala pada.

Načelni dogovor o pomeranju granice duga – Američka administracija i predstavnici republikanaca postigli su preko vikenda načelni dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja  od 31 hiljadu 400 milijardi dolara. Detalji dogovora nisu poznati, osim da su se pregovarači saglasili da ograniče potrošnju koja se ne odnosi na odbranu na nivo iz 2023. tokom naredne dve godine, što je deo ustupaka koji su republikanci tražili. Očekuje se najskora konkretizacija dogovora, dok bi glasanje o zakonu u Kongresu moglo da usledi u sredu. Ovaj dogovor omogućiće američkoj vladi da nastavi da se zadužuje i izmiruje svoje finansijske obaveze. Kako je ranije objavljeno, američko ministarstvo finansija je najavilo da bi 5. juna moglo postati nelikvidno bez donošenja ovog zakona.

Nemačka privreda u recesiji – Nemačka privreda i zvanično je ušla u recesiju nakon što su državni podaci pokazali da je i u prvom tromesečju zabeležen pad privredne aktivnosti. Bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 0,3 odsto u periodu januar-mart u odnosu na prethodno tromesečje, nakon što je u četvrtom kvartalu prošle godine oslabio pola procenta usled energetske krize nastale nakon izbijanja rata u Ukrajini. Istina, recesija je dosta blaža nego što se inicijalno procenjivalo, pre svega usled blage zime koja je smanjila potrošnju energenata, dok je stabilizacija lanaca snabdevanja doprinela normalnijem funkcionisanju privrede. Podršku BDP-u u prva tri meseca dale su i povećane investicije, nakon slabe druge polovine prošle godine, a pozitivan doprinos došao je i sa strane spoljne trgovine.