NEDELJNI IZVEŠTAJ, 24-28. jun, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
39.118,86 -0,08% 5.460,48 -0,08%
17.723,83 +0,17% 18.235,45 +0,40% 2.967,40 -1,03%
         

Protekla sedmica donela je prekid tronedeljnog uzlaznog trenda, ali minimalna korekcija berzanskih indeksa nije mnogo pokvarila učinak u prvih šest meseci. Reperni indeks američkog tržišta, S&P 500, od početka godine beleži prinos od 14,5 odsto, pre svega zahvaljujući skoku tehnoloških akcija na bazi buma u primeni generativne veštačke inteligencije i očekivanju da bi Fed konačno mogao otpočeti smanjivanje kamata. Protekle sedmice S&P 500 je oslabio 0,1 odsto na 5.460 poena.

Akcije rekordno u prvoj polovini 2024. – Učinak američkog tržišta akcija u prvih šest meseci bio je nešto slabiji od rezultata iz prve polovine prošle godine, ali svakako predstavlja jedan od jačih polugodišnjih uzlaznih trendova u berzanskoj istoriji ovog tržišta. Međutim, skoro 60 odsto rasta od skoro 15 procenata donelo je pet kompanija, NVIDIA, Microsoft, Amazon, Meta i Apple, koje su bile na meti investitora usled potencijala u AI bumu. Sama NVIDIA je donela skoro trećinu rasta indeksa. Indeks koji ne bi bio ponderisan tržišnom kapitalizacijom porastao bi u prvih šest meseci svega četiri odsto, nakon što je u drugom tromesečju zabeležio pad vrednosti. Sa ovim rizikom koji nosi visoka koncentracija tržišta ne slažu se istorijski podaci koji ukazuju na nastavak rasta tržišta ukoliko se u prvih šest meseci zabeleže dvocifrene stope. U poslednjih 30 godina, indeks S&P 500 je rastao prosečnom stopom od 10 procenata u drugoj polovini godine, kojoj je prethodio rast dvocifrenom stopom u prvih šest meseci.

Majska inflacija u skladu sa očekivanjima – Protekla sedmica nije donela mnogo makroekonomskih događaja, a indikator inflacije kome američka centralna banka, Fed, pridaje najviše pažnje pokazao je da je inflacija tokom maja usporila na najnižu godišnju stopu u više od tri godine. Bazni indeks troškova lične potrošnje (PCE) u maju porastao je 0,1 odsto odnosno 2,6 odsto godišnje u odnosu na 2,8 odsto prethodnog meseca. Oba ova podatka bila su u skladu sa konsenzusom tržišta, a ovo je bio najniži nivo inflacije od marta 2021. godine kada je po prvi put u ovom privrednom ciklusu inflacija prekočila target Fed-a od dva odsto. Uključujući hranu i energente, ukupna inflacija je bila nepromenjena u odnosu na prethodni mesec i iznosila je 2,6 odsto, što je takođe bilo u skladu sa očekivanjima. Nastavak slabljenja inflacije mogao bi voditi prvom smanjenju kamata Fed-a u septembru, a nedavni podaci ukazuju da američka privreda i dalje dobro stoji – stopa rasta u prvom tromesečju je iznosila 1,4 odsto, dok je nezaposlenost i dalje oko nivoa od četiri odsto.

NIKE šokirao akcionare  – Najveći svetski proizvođač sportske opreme, NIKE, priredio je novo razočarenje ulagačima nakon što je kompanija ponovo smanjila izglede za novu fiskalnu godinu. NIKE je u fiskalnoj 2024. godini koja je završena u maju zabeležio najslabiju stopu rasta u poslednjih 14 godina (ne računajući pandemiju), dok u tekućoj godini očekuje slabljenje prodaje srednjom jednocifrenom stopom. Kompanija se u proteklom periodu najpre borila sa visokim zalihama nakon pandemije i problemima sa lancima snabdevanja, da bi visoka inflacija donela dosta restriktivnije ponašanje potrošača i pritisak na prodaju. Analitičari kompaniji zameraju nedostatak inovativnosti i novih proizvoda što je uslovilo uspon konkurenata kao što su Adidas, Hoka i On Holding. Akcije NIKE-a pale su po objavi 20 procenata, što je bio najslabiji dan ove akcije od pojavljivanja kompanije na berzanskom tržištu 1980. godine. Akcije NIKE-a od početka godine beleže pad od oko 30 procenata, nakon što su u 2023. godini izgubile na vrednosti oko sedam procenata.