Mesečni izveštaj sa tržišta rada u SAD pokazao je usporavanje trenda kreiranja novih radnih mesta, najnižom stopom tokom postpandemijske ekspanzije.

Međutim, ovaj podatak koji je došao ispod očekivanja, ostao je u senci činjenice da je američko tržište rada i dalje jako, sa niskom stopom nezaposlenosti i rastućim nadnicama.

Junski broj novozaposlenih dostigao je 209 hiljada, što je bilo ispod konsenzusa od 240 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti pala 0,1 procentni poen na 3,6 odsto i bila je u skladu sa očekivanjima.

Ovaj junski podatak, iako sasvim solidan sa istorijske distance, predstavlja značajno usporavanje u odnosu na majskih 306 hiljada i predstavlja najmanji broj kreiranih radnih mesta od decembra 2020. godine.

Mesečno rast novih radnih mesta najslabije od decembra 2020. 

Izvor: CNBC

Rast broja radnih mesta bio bi još slabiji da nije skoka državnog zapošljavanja (60 hiljada), a sledili su zdravstvene usluge (41 hiljada), društvena pomoć (24 hiljade) i građevina (23 hiljade).

Rast nadnica došao je neznatno iznad očekivanja. Prosečna satnica povećana je na mesečnom nivou 0,4 odsto odnosno 4,4 odsto godišnje.

Stopa participacija radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) zadržala se na 62,6 odsto, što je i dalje ispod predpandemijskog nivoa. Međutim, stopa participacije za ljude između 25 i 54 godine porasla je na najviši nivo u poslednjih 21 godinu od 83,5 odsto.

Čini se da će junski izveštaj sa tržišta rada malo promeniti izglede oko Fed-ovog ciklusa dizanja kamata do kraja godine, pa učesnici na tržištu i dalje procenjuju rast kamata do kraja godine od 50 baznih poena.

Tržište akcija pozitivno je reagovalo na izveštaj i beleži rast od oko pola procenta, mereno indeksom S&P 500.

Izvor: Axios, CNBC, Momentum