Otvaranje radnih mesta u SAD usporilo je u avgustu više od očekivanja, pokazuju podaci firme ADP, što bi mogao biti znak da je američka privreda počinje da popušta pod pritiscima viših kamata.

Privatni poslodavci dodali su 177 hiljada pozicija u avgustu, daleko ispod revidiranog podatka iz jula od 371 hiljadu. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su 200 hiljada radnih mesta.

ADP je takođe saopštio da je rast nadnica zaposlenih koji menjaju posao i onih koji koji ostaju na trenutnim pozicijama usporio.

U saopštenju ADP-a navodi se da su „avgustovski podaci konzistentni sa brzinom otvaranja radnih mesta u periodu pre pandemije, nakon dve godine izuzetnih povećanja vezanih za oporavak privrede“.

Izveštaj slabiji od očekivanja dolazi u situaciji u kojoj su investitori i analitičari podeljeni oko toga može li inflacija nastaviti pad ka targetu Fed-a od dva odsto, a bez značajnog usporavanja privrede. Jako tržište rada je bilo ključni razlog da privreda raste brže nego što je bilo očekivano u 2023.

Izveštaj ADP-a tradicionalno dolazi pre mesečnog izveštaja Ministarstva rada koji će biti objavljen u petak, a očekuje se da je američka privreda stvorila dodatnih 170 hiljada radnih mesta.

Izvor: CNBC, Momentum