Beogradski aerodrom, kojim upravlja koncesionar VINCI, zabeležio je rekordan promet tokom juna, kao i za prvih šest meseci, prenosi portal EX-Yu Aviation.

Aerodrom je uslužio 745.837 putnika u junu što predstavlja povećanje od 37,7 odsto na godišnjem nivou i 23,8 odsto više u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu.

Tokom prvih šest meseci kroz aerodrom je prošlo 3,29 miliona putnika, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 53,4 odsto odnosno 25,8 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Snažan oporavak prometa na Aerodromu u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Izvor: EX-Yu Aviation

U saopštenju koncesionara navodi se da je „promet stabilizoivan na preko 20 procenata iznad 2019. godine, pre svega usled snažne tražnje za regionalne usluge (Turska, Istočna Evropa i Balkan)“. U saopštenju se dalje navodi da je saobraćaj dodatno diversifikovan novih linijama nacionalnog operatera Air Serbia, koja je dodala osam linija u maju, kao i Wizz Air-a.

Uporedo, akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) koji je kotiran na Beogradskoj berzi i čija je uloga nadzor i praćenje procesa koncesije beleže rast vrednosti, a nedavno su stigle i do istorijskog maksimuma od 2.100 dinara.

Izvor: EX-Yu Aviation, Momentum