Beogradski aerodrom kojim putem koncesije upravlja francuski VINCI nastavio je oporavak poslovanja tokom leta i približio se predpandemijskom prometu.

Tokom jula ovaj aerodrom uslužio je više od 712 hiljada putnika što je svega tri odsto slabije u odnosu na isti mesec 2019. godine. Kada se govori o avio-operacijama (broj poletanja i sletanja) manje su za 2,8 odsto u odnosu na isti period pre tri godine.

U periodu januar-jul kroz aerodrom je prošlo 2,85 miliona putnika, što je 15 odsto slabije u odnosu na 2019. godinu, ali 96 odsto više u odnosu na 2021. godinu kada su još uvek postojale mnoge restrikcije u uspostavljanju međunarodnih linija. Broj avio-operacija u istom periodu bio je manji za 11 odsto.

Nacionalni operater, Air Serbia, najzaslužniji je za oporavak prometa s obzirom da je uveo brojne nove rute i povećao broj linija na postojećoj mreži. Air Serbia je činila 55 odsto prometa na aerodromu tokom prošlog meseca.

I Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je kotiran na Beogradskoj berzi i koji kontroliše sprovođenje koncesije ove godine beleži bolje dane. Ova kompanija je u periodu januar-jun ostvarila neto profit od 57,7 miliona dinara, dok je u istom periodu prošle godine pretrpljen gubitak od 32,1 milion dinara.

Ova kompanija je jednokratno, pre početka koncesije, naplatila incijalnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, dok dodatno tokom svake godine koncesije naplaćuje naknadu u rasponu 4,5 do 16 miliona evra, a ne manje od pet odsto bruto prihoda aerodroma.

Izvor: EX-Yu Aviation, Momentum